Ναός του Στρατίου Διός: Ένας πανελλήνιος θησαυρός της Αιτωλοακαρνανίας στην απόλυτη λήθη

Αντιλαμβάνεσαι ότι τον πλησιάζεις όταν βλέπεις παντού σπαρμένα τα αρχιτεκτονικά του μέλη. Δεσπόζει πάνω στην Ακρόπολη και ατενίζει την Ακαρνανία, όχι τυχαία. Όλοι και ειδικά οι Αιτωλοί έπρεπε να ξέρουν την δόξα της Στράτου μέσα από έναν υπέρλαμπρο ναό.

Αυτό το γκρίζο μνημειώδες αριστούργημα δημιούργημα των λατομείων της Λεπενούς με μάγεψε χωρίς να το περίμενα. Εξάλλου ποιοί ξέρουν γι’αυτόν τον ναό, που θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αρχαία μνημεία της Ελλάδας;

Λίγοι ας το παραδεχτούμε και μου προκαλεί λύπη κυρίως ότι το έχω συνηθίσει πια. Όταν είδα την καλοδιατηρημένη αρχαία ράμπα του πρόναου να ακουμπά το σκουριασμένο συρματόπλεγμα γύρω από τον ναό αντί να έχει “άπλα” και να δέχεται τα βήματα του σύγχρονου επισκέπτη ένοιωσα σαν μην υπάρχει καμία ελπίδα για τον χώρο. Ας το θέσω αλλιώς για να μην βγει όλο του το “είναι” απαισιόξο πάρα μόνο η πραγματικότητα:

Αν ο χώρος αυτός ήταν ένα κινηματογραφικό σκηνικό όπου δύο φιλόδοξοι μύστες χαμένων κόσμων ανακαλύπτουν τον ναό ξεχασμένο χρόνια τώρα και χορταριασμένο με κάθε λογής χορτάρια και θαμπώνονται από την ομορφιά του διαβάζοντας στον χάρτη του ότι ήταν μεγαλαπρεπέστατο μνημείο των Ακαρνάνων και της θρυλικής Στράτου, υπάρχει σίγουρα μια ανείπωτη μαγεία. Η πραγματικότητα όμως είναι επώδυνη, ο ναός είναι όντως ξεχασμένος χρόνια τώρα και χορταριασμένος και δεν είναι ταινία φαντασίας αλλά αντικείμενο μελέτης του μεγέθους που μπορεί να φθάσει η αδιαφορία.

Αν αύριο αναστηλωνόταν, υπάρχει τόσο υλικό για την αποκατάσταση της τρίτης του διάστασης που έστω και αν ο ναος παρέμεινε ημιτελής και οι κίονες του έμειναν αρράβδωτοι θα ήταν ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς της αρχαίας Ελλάδας! Δεν χρειάζεται πολύ ευφυΐα για να καταλάβει κανείς τις συνέπειες μιας τέτοιας παρέμβασης για έναν τόσο πλούσιο πολιτιστικά αλλά τόσο ξεχασμένο νομό σαν την Αιτωλοακαρνανία.

Η δε πόλη του Αγρινίου θα είχε έναν “δυναμίτη” πολιτισμού που θα την σήκωνε ψηλα και θα την οδηγούσε σε έναν επαναπροσδιορισμό. Όλα αυτά όμως τελικά δεν χρειάζονται μόνο ευφυΐα αλλά και όραμα και προτεραιότητες και δεσμεύσεις και όλα αυτά φαίνονται πιο χορταριασμένα και μουχλιασμένα από τα πάμπολλα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού. Αν αύριο πάντως ανακοινωθεί ένα τέτοιο έργο, ξυπνήστε με νωρίς.
Ναός του Στρατίου Διός, μέγιστο λατρευτικό κέντρο των Ακαρνάνων και σύμβολο της Στράτου (Στρατικής), της πιο λαμπρής πόλης της Ακαρνανίας. Δεν τελείωσε ποτέ λόγω της σύρραξης με τους Αιτωλούς αλλά αυτό δεν εμπόδιζε την εξάπλωση της φήμης του. Σπουδαία απομεινάρια της Στράτου, είναι και το θέατρο στο οποίο γίνεται αναστήλωση, ένας σημαντικός θολωτός τάφος αλλά και τμήματα από τα τείχη που φανερώνουν τον δυναμικό ρόλο της πόλης. Β’ μισό του 4ου αιώνα π.Χ.

*Μία κοινοποίηση για τον ναό του Στρατίου Διός, είναι πάντα σημαντική. Μακάρι να ζήσουμε την στιγμή που θα αναστηλώνεται

Φώτο: Kostis Talos/Αθηνολόγιο

 

Discoveryaitoloakarnania Aνακαλύψτε την Αιτωλοακαρνανία