Νέα έρευνα «ψαλιδίζει» τις προσδοκίες για τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca

Νέα μελέτη του King’s College του Λονδίνου αποκαλύπτει το ποσοστό μείωσης της προστασίας των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca με την παρέλευση μηνών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου μελέτησαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις εμβολιασμένων πολιτών στο διάστημα 26 Μαΐου με 31 Ιουλίου.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η προστασία κατά της λοίμωξης για όσους κάνουν το εμβόλιο της Pfizer μειώνεται από 88% στον ένα μήνα μετά από τον πλήρη εμβολιασμό σε 74% στο εξάμηνο.

Αντιστοίχως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca μειώνεται από 77% σε 67% τέσσερις με πέντε μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

Δεν προσδιορίζεται κατά πόσο η φθίνουσα ανοσία συνεπάγεται περισσότερες πιθανότητες σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου.

Πάντως ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Τιμ Σπέκτορ δήλωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα λοίμωξης εν τέλει οδηγούν σε περισσότερους θανάτους από τον κορωνοϊό.

Προειδοποίησε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πιθανώς μειώνεται περισσότερο με το ακόμα μεγαλύτερο πέρασμα του χρόνου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τον προσεχή χειμώνα η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 50%. Κάλεσε λοιπόν τις αρμόδιες βρετανικές αρχές να λάβουν «επειγόντως» τις τελικές αποφάσεις ως τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης.

dikaiologitika.gr