Ντίνος Τσουκαλάς: «Τι γίνεται με αδέσποτα στην περιοχή μας;»

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα ατυχή περιστατικά, όπως ατυχήματα κλπ, στα οποία εμπλέκονται συνδημότες μας και πρωταγωνιστούν αδέσποτα ζώα. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο Δήμος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν στην επικράτεια, αλλά και την υποχρέωση να διασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τόσο για τους δημότες, όσο και για τα ίδια τα ζώα.

Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα και τις καταγγελίες των φιλοζωικών οργανώσεων της περιοχής, στον συγκεκριμένο τομέα ο Δήμος Ναυπακτίας δεν τα έχει πάει καθόλου καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και ο μοναδικός στην επικράτεια. !!!

Για να μιλήσουμε επί της ουσίας είναι σαφές πως όλοι συμφωνούμε πως τα ζώα δικαιούνται την αγάπη και τη φροντίδα μας και εμείς, ως πολιτισμένη και οργανωμένη κοινωνία, οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στο δικαίωμά τους αυτό. Οφείλουμε επίσης, με την ενεργή συμμετοχή μας και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς που εμπλέκονται, να συμβάλουμε στην κατάρτιση και την εφαρμογή ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού προγράμματος ενεργειών για την προστασία και την ευζωία τόσο των αδέσποτων, όσο και των κατοικίδιων ζώων.

Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους η σημαντικότητα της προστασίας των κατοικίδιων ζώων, η εμπρόθεσμη δήλωση απώλειας από τους ιδιοκτήτες τους, η μέριμνα για τον ασφαλή περίπατο σε κοινόχρηστους χώρους κλπ. Επιπλεόν περιστατικά κακοποίησης ζώων πρέπει να καταγγέλλονται, να ελέγχονται και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη κείμενη νομοθεσία κυρώσεις.

Πως λοιπόν θα πρέπει να δράσουμε;

Από τη μία να γίνει η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, της σήμανσης, της καταγραφής και υιοθεσίας τους, και από την άλλη η εξασφάλιση στοιχειωδών συνθηκών για αυτά, με την παροχή κτηνιατρικής φροντίδας, τροφής και νερού, καθώς και όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε θέματα προστασίας τους.

Εξίσου σημαντική είναι η ενημέρωση, με σκοπό τη δημιουργία κουλτούρας και συνείδησης των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων, ώστε να περιοριστεί το θλιβερό φαινόμενο της εγκατάλειψης τους, αλλά και της υλοποίησης στοχευμένης εκστρατείας ενημέρωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το θέμα

Οι βασικοί άξονες που οφείλουμε να κινηθούμε είναι:
• η περισυλλογή
• η καταγραφή
• η σήμανση
• ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας
• η αποπαρασίτωση
• η στείρωση
• ο εμβολιασμός
• η υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων σκύλων

Επιπλεόν υπάρχουν Δήμοι στη χώρα οι οποίοι έχουν κάνει πολύ σοβαρά και συγκροτημένα βήματα σε αυτόν τον τομέα με εξαιρετικά αποτελέσματα, με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε και αντλήσουμε τεχνογνωσία, αντιγράφοντας ενδεχομένως τις καλές τους πρακτικές.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε επίσης και την πλούσια δράση των τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος.

Και επειδή ως συνήθως, το κόστος για τέτοιες πρωτοβουλίες προβάλλει πάντα ως βασικός ανασταλτικός παράγοντας, ας κάνουμε την απαραίτητη προεργασία, ας ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό (μέσα από τον οποίο θα έχουμε και μια πλήρη και αναλυτική περιγραφή των αναγκών και συνεπώς και του κόστους) και στη συνέχεια, με το σχεδιασμό μας «ανά χείρας» μπορούμε να προχωρήσουμε σε επικοινωνία με όλους εκείνους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας.

Μόνο έτσι θα κινηθούμε αποτελεσματικά στη λογική μιας πολιτισμένης διαχείρισης του προβλήματος!!

Τουλάχιστον ας κάνουμε ως Αυτοδιοίκηση αυτό που πρέπει, ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό!!

Ντίνος Τσουκαλάς – Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας