Οικόπεδο 6 Κυπριακής Α.Ο.Ζ.: Λευκωσία – Αθήνα έμειναν μόνες με την… Άγκυρα

Οριστικά και επίσημα πλέον ENI & TOTAL ανέβαλαν τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής Α.Ο.Ζ., «λόγω κορωνοϊού και πτώσης τιμών του πετρελαίου» αλλά όποια και αν είναι η αιτιολογία είναι η Άγκυρα εκείνη η οποία κερδίζει.

Για την απόσυρση των δύο μεγάλων πετρελαϊκών που ακολούθησαν τα βήματα της Exxon Mobil έγκαιρα και έγκυρα είχε ενημερώσει το pronews.gr.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», οι εταιρείες απέστειλαν σχετική επιστολή, την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας πως οι προγραμματισμένες για το 2020 γεωτρήσεις, σε τεμάχια της ΑΟΖ, αναβάλλονται για το 2021 λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Στην επιστολή αναφέρεται πως η κοινοπραξία δεν ακυρώνει προγραμματισμένα έργα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ κάτι που για τη Λευκωσία θεωρείται, υπό τις περιστάσεις, θετική εξέλιξη αλλά επί της ουσίας, η Άγκυρα πλέον δηλώνει κατοχή και προχωράει σε τετελεσμένες ενέργειες, συνεπώς το ερώτημα είναι: Για να επιστρέψουν Γάλλοι και Ιταλοί θα πρέπει να αποχωρήσουν οι Τούρκοι, ή κάποιος να τους «πετάξει» έξω…

Οι ΕΝΙ και TOTAL με βάση τους σχεδιασμούς θα ξεκινούσαν εργασίες από το τεμάχιο 6 και εντός του 2020 θα πραγματοποιούσαν άλλες δυο γεωτρήσεις σε άλλα τεμάχια που τους έχουν παραχωρηθεί. 

Στην αναβολή των εργασιών για το ερχόμενο καλοκαίρι έχει προχωρήσει και η ExxonMobil η οποία επίσης μετακίνησε δυο γεωτρήσεις που θα πραγματοποιούσε στο τεμάχιο 10 για το 2021.

Το «προσωρινά» μπορεί να σημαίνει για πάντα από την στιγμή που «ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού».

Συνεπώς η προκλητική εντολή της Άγκυρας για επιστροφή του γεωτρύπανου Yavuz στα διεθνώς οριοθετημένα και συμβατικά παραχωρημένα από την Κυπριακή δημοκρατία στην Γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI-TOTAL θαλασσοτεμάχια 6 και 7 της Κυπριακής Α.Ο.Ζ. και, μάλιστα εν μέσω του Ραμαζανιού μόνο τυχαία δεν δόθηκε.

Η Άγκυρα έσπευσε αμέσως να καλύψει το κενό που άφησαν οι μεγάλες δυνάμεις ίσως και με σκοπό.

Αποστέλλοντας το γεωτρύπανο η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα βυθοτεμάχια δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα!

Θέλει επίσης να δείξει πως τα σχέδιά της ουδόλως αναβάλλονται λόγω του κορωνοϊού όπως πολύ θα ήθελαν να πιστεύουν το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα και τα εγχώρια ΜΜΕ.

Πέρασε στα πολύ ψιλά ότι για πρώτη φορά τουρκικό σκάφος παρεμβαίνει σε οικόπεδα γαλλοιταλικών συμφερόντων μετά την σύμπραξη των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών.

Μέχρι να ανέβουν πάλι οι τιμές του πετρελαίου πολλά μπορούν να έχουν γίνει και πολλά μπορούν να συμβούν. Μέχρι του χρόνου ποιος ζει και ποιος πεθαίνει…

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος – pronews.gr