Ουκρανία: Η «πικρή» συνειδητοποίηση από τον Μακρόν στο τηλεφώνημα με τον Πούτιν

Η πεποίθηση που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της Γαλλικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα διημείφθησαν χθες κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αναμφιβόλως βρίσκεται σε λογική πολέμου.

Μια λογική, που όπως τόνιζε Γάλλος διπλωμάτης θα έχει μεγάλο ανθρωπιστικό, πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό κόστος. Η Ευρώπη δεν θα εξέλθει από την ουκρανική κρίση όπως ακριβώς ήταν πριν εισέλθει, εκτιμά το Παρίσι, επισημαίνοντας ότι το όποιο κόστος τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει εφεξής να το αναλάβουν από κοινού, αρχής γενομένης από το ενεργειακό.

Η διάσταση της Ευρώπης με τη Ρωσία θα είναι μακροχρόνια κατά το Παρίσι το οποίο δεν κρύβει τις ανησυχίες του έναντι του ενδεχόμενου σταδιακής επέκτασης της κρίσης και πέραν της Ουκρανίας.

Ο βασικός στόχος των συμμαχικών δυνάμεων κατά της Ρωσίας του Πούτιν, ο οποίος επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά, Ιταλίας κ.α., είναι η πρόκληση ασφυξίας στη ρωσική οικονομία.

Η Ρωσία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της με τη Δύση στρεφόμενη αποκλειστικά προς την Κίνα ανέφερε χαρακτηριστικά Γάλλος διπλωμάτης, σημειωνοντας επίσης πως ακόμα και στην περίπτωση που κατακτήσει πλήρως την Ουκρανία τα προβλήματά της θα είναι μεγάλα αφού «άλλο πράγμα είναι να εισβάλεις σε μια χώρα και άλλον να την έχεις υπό κατοχή». Ωστόσο παρά την διαφαινόμενη κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση κλιμάκωσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας ο πρόεδρος Μακρόν δεν θεωρεί επί του παρόντος σκόπιμο να διακόψει τις ομολογουμένως συχνές επικοινωνίες του με τον Πούτιν. Κατά τη γαλλική διπλωματία, που υπογραμμίζει ότι οι διαβουλεύσεις αυτές γίνονται μετά από αίτηση της Ουκρανίας και συνεννόηση με εταίρους και συμμάχους, στόχος τους είναι η πίεση προς τον Πούτιν να κινηθεί προς την οδό της εκλογίκευσης, όσο και αν αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται εφικτό.

 

newsit.gr