Πανελλήνιες 2022: Αυτή είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο

Πανελλήνιες 2022: Ποια θα είναι φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο σε σχέση με το 2021 – Η ΕΒΕ θα καθορίσει και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να επιλέξει ένα Τμήμα ή όχι

Στις Πανελλήνιες 2022 συμμετείχαν 87.159 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 72.012 Γενικών Λυκείων και οι 15.138 Επαγγελματικών Λυκείων. Για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 διατίθενται 68.394 θέσεις στα ΑΕΙ. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν οι περίπου 2.000 στις παραγωγικές σχολές (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, Εμπορικού Ναυτικού).

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θα καλυφθούν λίγο περισσότερες από τις 60.000 θέσεις. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο κατώτερος βαθμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα εξασφαλίσει σε κάποιον υποψήφιο ένα εισιτήριο για τα ΑΕΙ, θα είναι φέτος 8,37 από το 8,27 πέρυσι.

Πανελλήνιες 2022: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο

Η ΕΒΕ θα καθορίσει και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να επιλέξει ένα τμήμα ή όχι.

Πολύ κρίσιμη είναι η ανακοίνωση της ΕΒΕ που προκύπτει ως ποσοστό του μέσου όρου ανά Ομάδα Προσανατολισμού, με συντελεστή που κυμαίνεται από 0,8 έως και 1,2 και έχει οριστεί ξεχωριστά από κάθε τμήμα. Η ΕΒΕ θα καθορίσει και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να επιλέξει ένα τμήμα ή όχι. Το τελευταίο στάδιο είναι η σύνταξη και η υποβολή του Μηχανογραφικού δελτίου.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του μαθηματικού – αναλυτή, Στράτου Στρατηγάκη, για την «Καθημερινή», σημειώνουν τα εξής:

1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών):

Ο μέσος όρος είναι 11,31 έναντι 11,17 το 2021. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κυμανθεί από 9,05 έως 13,57 από 8,94 έως 13,40 που ήταν πέρσι

2ο πεδίο (θετικών επιστημών):

Ο μέσος όρος μειώθηκε στο 11,84 από 11,98 πέρσι. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κυμανθεί από 9,47 έως 14,21, ενώ πέρσι ήταν από 9,58 έως 14,38.

3ο πεδίο (επιστημών υγείας):

Ο μέσος όρος είναι 12,03 από 12,12 και η ΕΒΕ υποχωρεί στο 9,62 από 9,7. Η τάση των βάσεων για τις ιατρικές σχολές αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα και φέτος ή ίσως κινηθούν ελαφρώς πτωτικά.

4ο πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής):

Ο μέσος όρος αυξήθηκε σε 10,46 από 10,34 πέρσι και η ΕΒΕ θα διαμορφωθεί στο 8,37 έως 12,55, ανεβάζοντας τις χαμηλόβαθμες σχολές. Πέρσι ήταν από 8,27 έως 12,41.

ΜΕΣΟΙ ΟΡΟΙ ΠΕΔΙΩΝ:

Πηγή πίνακα: kathimerini.gr
Πηγή πίνακα: kathimerini.gr

Πανελλήνιες 2022: Η ελάχιστη βάση εισαγωγής και οι συντελεστές βαρύτητας όλων των Τμημάτων

Λίγο μετά την ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων στις Πανελλήνιες 2022, οι υποψήφιοι βρίσκονται σε φάση συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους δελτίου, αναμένοντας παράλληλα την ανάρτηση των βάσεων εισαγωγής, οι οποίες, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τις 20 Ιουλίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η ανακοίνωση των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΑΕΙ, το neolaia.gr αποφάσισε να σας παρουσιάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς και τους Συντελεστές βαρύτητας για όλα τα Τμήματα.

Ειδικότερα, σε σχέση με πέρσι, 7 τμήματα αύξησαν τους συντελεστές της ΕΒΕ και 24 τμήματα τους μείωσαν. Οι μεταβολές αφορούν περίπου στο 10% των τμημάτων, συνεπώς δεν πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά τα πράγματα.

Κάποια τμήματα μείωσαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που τους στοίχισε, με εντυπωσιακότερο όλων το τμήμα Αρχιτεκτόνων Ξάνθης που έμεινε χωρίς κανένα εισακτέο από το Γενικό Λύκειο. Έτσι, μείωσαν το συντελεστή του τμήματος από 1,1 σε 0,8. Έθεσαν, δηλαδή το μικρότερο δυνατό συντελεστή. Στο Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο μείωσαν τους συντελεστές από 1,1 σε 0,8, ενώ είχαν τη δυνατότητα να ορίσουν το 0,7.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Αποφασίζουμε:

Την εκ νέου συγκέντρωση στην παρούσα απόφαση των συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και των συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, συμπεριλαμβανομένων και των συντελεστών που έχουν τροποποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4Β του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4777/2021 (Α΄ 25) καθώς και της παρ. 7 του άρθρου 54 του ν.4777/2021 (Α’ 25) όπως προστέθηκε με το άρθρο 113 του ν.4842/2021 (Α’ 190), ως προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, ως ακολούθως:

Η απόφαση με τους συντελεστές βαρύτητας

Πανελλήνιες: Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Για την εξαγωγή του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο.

Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ένας βαθμός στη βαθμολογική κλίμακα του 20, επί του οποίου κάθε τμήμα επιλέγει μια μέγιστη και μια υψηλότερη τιμή.

Για παράδειγμα, έστω ότι η ΕΒΕ για ένα πεδίο διαμορφώνεται στο 12 βάσει των βαθμολογιών των υποψηφίων. Αν το τμήμα επιλέξει να ορίσει τον συντελεστή στο 0,90, τότε η βάση για το τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8.

Αντιθέτως, στο ίδιο παράδειγμα με συντελεστή 1,20, η βάση διαμορφώνεται στο 14,4.

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου.

[ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το Υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ).

Για παράδειγμα:

  • Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.
  • ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.
  • Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.
  • ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Ειδικά Μαθήματα

Το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει, επίσης, πως ο συντελεστής για τα Ειδικά Μαθήματα θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,70 και 1,10. Σημειώνεται πως η ΕΒΕ για τα Ειδικά Μαθήματα ισχύει ξεχωριστά και παράλληλα με την ΕΒΕ για τα τέσσερα βασικά μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.

Τα ποσοστά των συντελεστών βαρύτητας

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%.

Μετατρέψτε ΕΔΩ τους βαθμούς σας σε μόρια.

Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%.

Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο (2) ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%.

Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Συντελεστές βαρύτητας ΕΠΑΛ

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, για όσες σχολές ή τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις για οποιονδήποτε λόγο, δεν καθορίστηκαν με απόφαση των οικείων συγκλήτων οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, αποδίδονται ανά τομέα οι εξής συντελεστές:

  • Νέα Ελληνικά: 25%
  • Μαθηματικά (Άλγεβρα): 25%
  • Μάθημα Ειδικότητας 1: 25%
  • Μάθημα Ειδικότητας 2: 25%.

Τη συγκέντρωση των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως στον συνημμένο πίνακα.

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για τους συντελεστές βαρύτητας των ΕΠΑΛ

Συντελεστές βαρύτητας ΓΕΛ

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, για τα ιδρύματα εισαγωγής που δεν έχουν καθορίσει συντελεστές βαρύτητας αποδίδεται 25% σε κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα ανά επιστημονικό πεδίο, για την εισαγωγή στις οικείες σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις.

Τη συγκέντρωση των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής ως ακολούθως:

Δείτε τη συνέχεια στην Υπουργική Απόφαση για τους συντελεστές βαρύτητας ΓΕΛ.

Δείτε ΕΔΩ τους πίνακες με τους συντελεστές βαρύτητας

Βάσεις 2022: Πώς θα κινηθούν ανά επιστημονικό πεδίο – Η πρώτη εκτίμηση

Τα στατιστικά δείχνουν φέτος χαμηλές επιδόσεις σε αρκετά μαθήματα και μείωση στον αριθμό των αριστούχων. Τα στοιχεία αυτά, μαζί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα κρίνουν και το πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2022.

Δείτε εδώ τη βαθμολογία σας

Τα βασικά στοιχεία που θα «δείξουν» την κατεύθυνση που θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι τα εξής:

  1. Η σημαντική μείωση αριστούχων (βαθμολογική κλίμακα 18-20). Στα μαθήματα των Αρχαίων, της Πληροφορικής, της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Βιολογίας, της Οικονομίας, κλπ υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό των υποψηφίων που αρίστευσαν
  2. Μία μείωση στον αριθμό των υποψηφίων που κινήθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 0-10
  3. Οι 3 στους 4 υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής βρέθηκαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά και στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν οι μισοί περίπου υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στα μαθήματα Ιστορία και Λατινικά και οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας στη Φυσική
  4. Η μείωση των υποψηφίων των ΓΕΛ που πήραν μέρος στις φετινές Πανελλήνιες 2022 σε σχέση με πέρσι (- 3.261 υποψήφιοι) και δεν μπορεί να καλύψει την πρωτοφανή μείωση των θέσεων που έφτασε φέτος στις 9.021

Βάσεις 2022: Η πρώτη γενική εκτίμηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Η φετινή βαθμολογική εικόνα για την είσοδο στα ΑΕΙ είναι τελείως διαφορετική από ότι η περσινή, καθώς έχουν μπει νέοι συντελεστές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και καινούργιοι συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά τμήμα.

Επομένως, οποιαδήποτε σύγκριση με την περσινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολα και πρακτικά ανέφικτη.

Ωστόσο, μία πρώτη απόπειρα μιας γενικής εκτίμησης της κίνησης των βάσεων εισαγωγής με κριτήρια τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και τη σχέση του αριθμού των υποψηφίων και του αριθμού των θέσεων εισακτέων μπορεί οδηγεί στα παρακάτω γενικά συμπεράσματα.

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις 2022 ανά Επιστημονικό Πεδίο:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Αναμένεται μία άνοδος στις βάσεις 2022 για τις περισσότερες σχολές και ιδιαίτερα εκείνες των δυο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας – Θεσσαλονίκης) και της επαρχίας στις οποίες έγιναν σημαντικές περικοπές των θέσεων εισακτέων. Η άνοδος αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 100 έως 300 μόρια κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, το χαμηλόβαθμο σχετικά, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που φέτος έχει 120 θέσεις εισακτέων λιγότερες από πέρσι αλλά και καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις χαμηλές βαθμολογίες αναμένεται να γίνει απαιτητικότερο στη βάση εισαγωγής του.

Από την άλλη μεριά, δεν αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές του Πεδίου. Για παράδειγμα, οι τρεις Νομικές και οι σχολές Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να συγκρατηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Επιπλέον, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικής Αγωγής είναι πιθανό να κινηθούν ανοδικά εξαιτίας και της επιστροφής πολλών υποψηφίων σε αυτά.

2ο Επιστημονικό Πεδίο – Θετικές Επιστήμες

Το κύριο στοιχείο για την κίνηση στις βάσεις 2022 αναμένεται να είναι η συγκράτηση στα ίδια περσινά επίπεδα με μικρές κάμψεις που θα ξεκινούν από 50 μόρια (για τις σχολές με μείωση στις θέσεις εισακτέων) έως τα 200 μόρια (για τις σχολές που έχουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εισακτέων με πέρσι). Ωστόσο, μία πτωτική τάση αναμένεται να έχουμε στις βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του Πεδίου, κυρίως τις Πολυτεχνικές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

3ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Αναμένεται συγκρατημένη πτώση των ΙατρικώνΟδοντιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών. Η πτώση αυτή αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 80 μορίων κατά μέσο όρο και αυτό γιατί, πέρα από τη Χημεία, στα υπόλοιπα μαθήματα του Πεδίου παρατηρείται μείωση αριστούχων. Οι χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αναμένεται να κινηθούν με μικρές αυξομειώσεις και κοντά στα περσινά επίπεδα.

4ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Στο πεδίο αυτό αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων της τάξης των 50 έως 150 μορίων στις σχολές που δεν έχουν προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εισακτέων σε σχέση με πέρσι, αντίθετα στις σχολές που υπάρχουν περικοπές αναμένεται συγκράτηση βάσεων κοντά στα περσινά επίπεδα. Οι υψηλόβαθμες σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν υποχώρηση στις βάσεις 2022 και θα ανοίξουν τις εισόδους σε μικρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρσι.

neolaia.gr