Πάνω από 15.000 οι άποροι στην Ηλεία

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση ζουν περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας στην Ηλεία, μία κατάσταση που επιδεινώθηκε αρκετά τους τελευταίους μήνες μετά και την έλευση του κορωνοϊού. Το ξαφνικό lockdown προκάλεσε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στον χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας γενικότερα. Αποτέλεσμα ήταν πολλές επιχειρήσεις να αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους, τις ώρες εργασίας ή και τις ημέρες, ενώ δεν είναι και λίγες αυτές που δεν λειτούργησαν ή που σκέφτονται να κάνουν παύση εργασιών.

Έτσι, χωρίς δουλειά ή part-time και με τις υποχρεώσεις τους διαρκώς να διογκώνονται ζουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι στερούνται και τα βασικά. Και όταν λέμε βασικά εννοούμε το ψωμί και το φαγητό. Άνθρωποι που δούλευαν και κάλυπταν τις ανάγκες τους αναγκάζονται πλέον να ζητούν βοήθεια, αφού με τα ελάχιστα χρήματα από τα μεροκάματα που ευκαιριακά κάνουν ή με το επίδομα που λαμβάνουν καλύπτουν κυρίως λογαριασμούς και ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Τυχεροί είναι όσοι έχουν γονείς με συντάξεις, ή συγγενείς με καλούς μισθούς που μπορούν να τους βοηθούν.

Όσο για τους υπόλοιπους αναλαμβάνει δράση η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, οι δήμοι με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων, κρατικά επιδόματα και η συνδρομή επιχειρηματιών της περιοχής. Πρόσφατα μάλιστα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε διαγωνισμούς προϋπολογισμού άνω των 22 εκ. ευρώ για το ΤΕΒΑ. Ποσό που θα μοιραστεί και στις τρεις Π.Ε. Βέβαια υπάρχει και η κατηγορία των «χρόνιων θυμάτων» της οικονομικής κρίσης που παραμένουν άνεργοι και αδυνατούν να προσφέρουν στον εαυτό τους το οτιδήποτε.

Η ανέχεια σε αριθμούς

Αν και η νομοθεσία των προνοιακών βοηθημάτων μεταβάλλεται, κάτι που σημαίνει ότι μεταβάλλονται και οι ωφελούμενοι καθώς κάποιοι εντάσσονται και κάποιοι άλλοι απεντάσσονται από τα προγράμματα, υψηλά παραμένουν τα νούμερα αυτών που δέχονται την οποιαδήποτε μορφή βοήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε και από τους επτά δήμους της Ηλείας. Η βοήθεια αυτή μπορεί να αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Τ.Ε.Β.Α, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κ.ά.  Αυτό που προκαλεί αίσθηση και αξίζει να τονιστεί είναι ο αυξημένος αριθμός ηλικιωμένων που παραμένει ανασφάλιστος και στερείται φαρμακευτικής περίθαλψης.

Στον Δήμο Πύργου περισσότεροι από 4.500 δημότες δέχονται βοήθεια. Μέσα από κοινωνική έρευνα των υπηρεσιών προκύπτει και αξιολογείται η κάθε περίπτωση με σκοπό να χορηγηθεί και η ανάλογη βοήθεια. Η κατάσταση είναι τραγική και αρκετός κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης μας είπε ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και συνέχισε, μεγάλες κοινωνικές ομάδες που μέχρι χθες ήσαν νοικοκυραίοι σήμερα αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα, άτομα με τσαλακωμένη την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια. Καλώ όλους να απευθυνθούν στις δομές και εμένα προσωπικά, γιατί προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η εξασφάλιση της καθημερινότητας για μια αξιοπρεπή διαβίωση όπως είχε εξαγγείλει και προεκλογικά ο δήμαρχος Κ. Παν. Αντωνακόπουλος, πρόσθεσε.

Στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, σχεδόν 2.500 είναι τα ωφελούμενα άτομα που εξυπηρετούνται μέσα από όλα αυτά τα προγράμματα. Ανάμεσά τους είναι και ανασφάλιστα ηλικιωμένα άτομα, αλλά και άτομα για επίδομα στέγασης.

Στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων τα άτομα που βοηθούνται ξεπερνούν τα 900 μας είπε ο Δήμαρχος κ. Σάκης Μπαλιούκος, για τον οποίο αποτελεί προτεραιότητα το θέμα της αλληλεγγύης. Ακόμη και γι’ αυτούς που μένουν μόνοι τους, ο δήμος έχει λάβει μέριμνα είτε από φάρμακα, είτε με σίτιση ή με ότι άλλο, καθώς την κατάσταση επιδείνωσε και ο κορωνοϊός με τον περιορισμό των μετακινήσεων των συγγενών τους.

Στον δήμο Πηνειού τα άτομα που συνολικά ωφελούνται από τα προγράμματα πρόνοιας και αλληλεγγύης και είναι εγγεγραμμένα επίσημα για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ξεπερνούν τα 1.600.

Στον δήμο Ήλιδας αυτή τη στιγμή τα ωφελούμενα άτομα από προγράμματα  κοινωνικής αλληλεγγύης ξεπερνούν τις 2.500, ένας αριθμός που μεταβάλλεται, λόγω και της μεταβολής της νομοθεσίας που αφορά τα προνοιακά επιδόματα.

Στον Δήμο Ζαχάρως οι δημότες που στηρίζονται είτε από τα ΤΕΒΑ, είτε από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι ή που λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ξεπερνούν τους 1.000.

Στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης τα ωφελούμενα άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπερνούν τις 2.000. Άτομα που εξυπηρετούνται είτε από την Κοινότητα, είτε από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

ΑgrinioΤimes | Patrisnews.com