Γ. Παπαναστασίου: «Υπόγειο πάρκινγκ το κτίριο του Ο.Ε.Κ.» – Καπνικός και αποθήκες

Γιώργος Παπαναστασίου:

Για κτίριο Εθνικού οργανισμού Καπνού: «Η σκέψη μου είναι να γκρεμιστεί και να γίνει εκεί ένα υπόγειο πάρκινγκ, για να βοηθήσει το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης».
Για Καπνικό Σταθμό: «Αφού γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, θα δούμε πως θα κινηθούμε για χρηματοδότηση».
Για αποθήκες του Ηλιού: «Ξεκινάμε από την αρχή, αλλά σε τελείως διαφορετική λογική».
Για αποθήκες Παπαστράτου: «Περιμένουμε κάποιες αποφάσεις των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στον Δήμο».

Μια ολοκληρωμένη ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποίησε χθες το απόγευμα, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε μερικά ανοικτά ακόμα ζητήματα και τα οποία αφορούν ιστορικά ή εμβληματικά  κτίρια της πόλης του Αγρινίου, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης του «Ανυπότακτου Αγρινίου», Στέλιου Μερμίγκη, για τις πρόσφατες εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με την διάθεση από το ΥΠ.Α.Α.Τ. του πρώην Καπνικού Σταθμού Έρευνας στο Δήμο Αγρινίου και κατά πόσο είναι δόκιμο να υπάρχουν στην πόλη δύο μουσεία καπνού, αφού όπως είναι γνωστό, μουσείο καπνού σχεδιάζεται να υλοποιηθεί και στις αποθήκες Παπαπέτρου. Ρώτησε επίσης, πως προτίθεται ο Δήμος να αξιοποιήσει το κτίριο του Οργανισμού Καπνού.

Όπως υπενθύμισε ο Δήμαρχος, το αίτημα του Δήμου Αγρινίου για τον Καπνικό Σταθμό κατατέθηκε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την προηγουμένη κυβερνητική περίοδο από κοινού με την Αρχαιολογική Εταιρία, το παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδας και το Δήμο. Στόχος ήταν, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η μετατροπή των κτιρίων του συγκροτήματος της αερογέφυρας σε θεματικό μουσείο καπνού, με αίθουσα εκδηλώσεων, χώρους εκπαίδευσης και μόρφωσης, αναφορικά πάντα με την καπνική παραγωγή και την εξέλιξή της στην περιοχή.

  • «Οι υπάρχοντες χώροι των φούρνων», είπε ο κ. Παπαναστασίου, «είναι πάρα πολύ μικροί και αυτό είναι ένα ζήτημα», διευκρινίζοντας, ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο μία προμελέτη. «Αφού γίνουν οι απαραίτητες μελέτες», είπε, «θα δούμε πως θα κινηθούμε» για την χρηματοδότηση.

Εκείνο όμως που διευκρίνισε προς το σώμα ήταν, ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου μουσείου δεν θα μπορεί να συγκριθεί σε  καμία περίπτωση με αυτό που προβλέπετε να δημιουργηθεί στους χώρους των αποθηκών Παπαπέτρου, αφού εκεί θα αναπτυχθεί ένα διαχρονικό μουσείο της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, όπου η καπνοκαλλιέργεια και γενικά η δουλειά του καπνού θα είναι πολύ μικρής έκτασης.

  • Στην αναφορά του αυτή στις καπναποθήκες Παπαπέτρου, ο δήμαρχος Αγρινίου, σημείωσε, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα για τη μετεξέλιξη των αποθηκών σε μουσείο.

«Είμαστε σε ένα μεταίχμιο με τα χρηματοδοτικά προγράμματα», υπογράμμισε. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να ανοίξει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το Ε.Σ.Π.Α. έχει κλείσει. Ήδη όμως ανοίγει το καινούργιο Ε.Σ.Π.Α., από το οποίο εκείνο που έχουμε ανάγκη είναι μια μεγάλη Ο.Χ.Ε.. Βέβαια ως μεγάλη πόλη θα έχουμε πάλη μια Β.Α.Α.», υπογράμμισε, «η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλουμε να έχει μικρό εύρος, έτσι ώστε να κερδίσουμε μια μεγάλη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, που θα αφορά τις λίμνες του Δήμου και τους ορεινούς όγκους».

Για το κτίριο του Οργανισμού Καπνού, ο κ. Παπαναστασίου, απόρησε, για ποιο λόγο η προηγούμενη δημοτική αρχή έτρεξε να πάρει αυτό το κτίριο, αφού ήταν ένα κτίριο, το οποίο ήταν γεμάτο με επικίνδυνες φθορές. «Ήδη ξεκινήσαμε να το θωρακίσουμε κατά κάποιο τρόπο», είπε, «γιατί υπάρχουν ζητήματα με πτώσεις του σοφά, με διαλυμένα, σπασμένα και ανοιχτά και παράθυρα και ένα σωρό άλλα προβλήματα». Το κτίριο αυτό, σημείωσε, «αποδόθηκε για πολιτιστική χρήση, αλλά θεωρώ, ότι αυτό το κτίριο δεν χρειάζεται για μια τέτοια χρήση. Η σκέψη μου είναι να γκρεμιστεί και να γίνει εκεί ένα υπόγειο πάρκινγκ, για να βοηθήσει το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης».

Τέλος ενημέρωσε το σώμα και για τα υπόλοιπα μεγάλα κτίρια της πόλης, που την περίοδο της καπνεργασίας λειτουργούσαν ως αποθήκες: Την ετοιμόρροπη αποθήκη του Ηλιού και τις αποθήκες Παπαστράτου στο σιντριβάνι.

  • Όπως είπε ο Δήμαρχος, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι οι αποθήκες του Ηλιού έχουν έρθει στη δικαιοδοσία του Δήμου, όμως το εφετείο δεν αποδέχτηκε το αίτημα που καταθέσαμε και ζήτησε να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Ξεκινάμε από την αρχή», είπε, «αλλά σε τελείως διαφορετική λογική. Θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό το θέμα. Δεν έχει ακόμα ιδιοκτησιακό ο Δήμος», υπογράμμισε.

Για τις αποθήκες Παπαστράτου είπε, ότι το ίδρυμα «Τάσος Παπαστράτος» έχει πάρει την απόφαση για τη μεταφορά της περιουσίας του στο Δήμο. «Περιμένουμε κάποιες αποφάσεις των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, έτσι ώστε αυτή η μεταβίβαση να ολοκληρωθεί με προεδρικό διάταγμα. Μπορεί και να τελεσφορήσει σύντομα. Εμείς θα πιέσουμε τα πράγματα, για να γίνουν όλα με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Σε ό,τι αφορά τα κληροδοτήματα η νομοθεσία είναι τέτοια που δημιουργεί προβλήματα», κατέληξε.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr