Πελώνη: «Υπάρχει έξαρση, αυτή τη στιγμή, στην κοινότητα»

Για τα επιδημιολογικά δεδομένα που καθυστερούν την άρση του lockdown αλλά και την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. 

«Όλες οι εισηγήσεις της Επιτροπής και οι αποφάσεις που παίρνει κατόπιν η Κυβέρνηση, εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε, τουλάχιστον, δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας. Υπάρχει έξαρση, αυτή τη στιγμή, στην κοινότητα, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε ότι προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει. Λειτούργησε υποδειγματικά το λιανεμπόριο, με κανόνες και από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις, τους καταστηματάρχες. Είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα» είπε.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. «Η Κυβέρνηση δεν ανέστειλε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική», σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση συγχρωτισμού, συνωστισμού και προφανώς και οι διαδηλώσεις δε βοηθούν, αλλά διασπείρουν τον κορωνοϊό.

Ερωτηθείσα για τα λεγόμενα της κ. Κοτανίδου που προκάλεσαν αίσθηση, η κ. Πελώνη εξήγησε ότι «Η κυρία Κοτανίδου, εξέφρασε την κόπωση, που είναι λογικό να αισθανόμαστε όλοι, εμπλεκόμενοι και μη. Είμαστε έναν χρόνο σε αυτή τη μάχη. Είμαστε όλοι κουρασμένοι. Καμία απόφαση δεν είναι εύκολη, καμία απόφαση δε λαμβάνεται αψήφιστα, πάντα πρέπει να ζυγίζονται όλα τα δεδομένα».

Η επόμενη ομάδα που θα μπει στη διαδικασία του εμβολιασμού θα είναι των ευπαθών αυξημένου κινδύνου.

Στο τέλος Απριλίου, εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση όσοι οι συμπολίτες μας το επιθυμούν από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες

«Αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία αυτό το Καλοκαίρι, διότι προετοιμάζεται και το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. O Στόχος είναι τον Απρίλιο να δεχθούμε πιλοτικά, επισκέπτες από χώρες που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό όπως το Ισραήλ -με συνδυασμό πιστοποιητικού εμβολιασμού και τεστ- ώστε να μπορέσουμε πλέον μετά τα μέσα Μάιου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουμε και για τις υπόλοιπες χώρες» ανέφερε για το άνοιγμα του τουρισμού.


 star.gr