Περιφέρεια: «Θεάρεστο» έργο διάσωσης αιωνόβιου Ναού της Πάτρας (Photo)

Με το έργο «Συντήρηση και επισκευή Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου» ύψους 266.000 ευρώ, ξεκινά η υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία και ανάδειξη προσκυνηματικών χώρων που αφορά και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Η «Συντήρηση – Αποκατάσταση Προσκυνηματικών Χώρων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αποτελεί έναν νέο μηχανισμό που για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή με στόχο να δρομολογούνται και να υλοποιούνται άμεσα έργα, αλλά και προμήθειες που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των ναών και των προσκυνηματικών μνημείων.

Το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για πρώτη φορά έθεσε σε εφαρμογή έναν μηχανισμό μόνιμης και σταθερής χρηματοδότησης συνδέεται και με την καθυστέρηση που υπήρξε στην προώθηση των έργων, καθώς χρειάστηκαν αρκετές διευκρινήσεις για να αποσαφηνιστεί η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται. Πλέον τα βήματα είναι καθορισμένα και επιτρέπουν να εκτελούνται άμεσα τυχόν παρεμβάσεις που θα απαιτούνται για την ενίσχυση υποδομών σε ιερούς ναούς, ιερές μονές και γενικότερα σε προσκυνηματικούς χώρους.

Περιφέρεια ΔΕ - Πάτρα: «Θεάρεστο» έργο διάσωσης αιωνόβιου ναού της πόλης

Επειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το έργο «Συντήρηση και επισκευή Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου», κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου. Ο Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου εκτίσθη κατά το έτος 1899 και βρίσκεται όπισθεν του Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα Πατρών.

Πρόκειται λοιπόν για τον πρώτο από τους Ιερούς Ναούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον οποίο θα γίνει συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και φορέα υλοποίησης την Μητρόπολη. Θεωρείται μία πολύ σημαντική ενέργεια, αφού πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλοι Προσκυνηματικοί Χώροι στους οποίους θα γίνουν επισκευές. Ουσιαστικά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δημιουργήσει ειδικό ταμείο για τις Μητροπόλεις, ώστε να μπορούν να εντάσσονται και να υλοποιούνται γρήγορα τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων. Οι προτάσεις υποβάλλονται από τις Μητροπόλεις που εκτελούν και τις εργασίες με φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια που με τον τρόπο αυτό παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης και ανάδειξης του εκκλησιαστικού μας πλούτου της Δυτικής Ελλάδας.

pelop.gr