Ποιος είναι ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος που προσφέρει 1 εκατ. $ για το «κεφάλι» του Πούτιν

Ο Ρώσος ολιγάρχης Άλεξ Κονιανίκχιν πριν λίγες ημέρες επικήρυξε από το facebook τον Βλαντίμιρ Πούτιν για 1 εκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα διευκρίνισε πως το ποσό αυτό δεν αφορά τον θάνατο του Ρώσου Προέδρου αλλά τη σύλληψη και παραπομπή του σε δίκη.

Ο Κονιανίκχιν θέλει να δικαστεί ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα ο ίδιος μίλησε στο independent.co.uk και ξεκαθάρισε: «Θα ήθελα να καταστήσω ρητά σαφές ότι η προσφορά αφορά έναν αξιωματικό, ο οποίος κατά την εκπλήρωση των συνταγματικών του καθηκόντων, μπορεί να τον συλλάβει (τον Πούτιν) για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.»

Και συνέχισε: «Όσο και αν εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, θα γιόρταζαν την είδηση ​​του θανάτου του, δεν προσφέρω καμία επιβράβευση για τη δολοφονία του. Αυτό θα ήταν παράνομο».

Ο Κονιανίκχιν θέλει δίκη και μόνο δίκη για τον Πούτιν: «Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος, γιατί πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη ενώπιον ενός αρμόδιου δικαστηρίου. Υπόσχομαι να πληρώσω 1.000.000 δολάρια στους αξιωματικούς που, συμμορφωμένοι με το συνταγματικό τους καθήκον, συλλάβουν τον Πούτιν ως εγκληματία πολέμου σύμφωνα με τη ρωσική και διεθνή νομοθεσία».

Ποιος είναι

Ο Άλεξ Κονιανίκχιν είναι πολυεκατομμυριούχος, 55 ετών πρώην τραπεζίτης που από το 1992 και μετά μένει στις ΗΠΑ. Στη χώρα του τη Ρωσία έχει καταδικαστεί από δυο δικαστήρια με τις κατηγορίες ότι παραβίασε νόμους που σχετίζονται με τη βίζα του. Στις ΗΠΑ ασχολείται πλέον με επενδύσεις σε κρυπτονόμισμα, ενώ είναι και επικεφαλής πολλών εταιριών τεχνολογίας. Στην ιστοσελίδα του ισχυρίζεται ότι σε ηλικία των 25 ετών, ίδρυσε τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας

Στο προφίλ του στο facebook έχει έντονη δραστηριότητα κατά του πολέμου στην Ουκρανία, ανεβάζει φωτογραφίες από το μέτωπο αλλά και φωτογραφίες με τον Πούτιν σαν τον Χίτλερ.

in.gr