Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σε Δανία και Ισλανδία

Η Δανία και η Ισλανδία ανακοίνωσαν σήμερα νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως το κύμα των μολύνσεων που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή του στις δύο χώρες. 

Η Νορβηγία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι στο εξής η επικρατούσα στην πρωτεύουσα, Όσλο.

Στα ύψη οι μολύνσεις

Στη Δανία, ο αριθμός των μολύνσεων που ανακοινώθηκαν μέσα σε 24 ώρες έφθασε μια νέα κορυφή με 16.164 θετικά τεστ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 15.000 από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Το ποσοστό θετικότητας των τεστ ξεπέρασε το 12%, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα των 5,8 εκατ. κατοίκων, που αποφάσισε στα μέσα Δεκεμβρίου να ‘κλείσει’ την πολιτισμική ζωή και να συντομεύσει τα ωράρια λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων.

Κυρίαρχη η Ομικρον

Η Δανία, μία από τις χώρες που διαθέτει τον καλύτερο εξοπλισμό για την αλληλούχηση των παραλλαγών, είχε ανακοινώσει πριν από τα Χριστούγεννά πως η Όμικρον είναι στο εξής κυρίαρχη στη χώρα.

Οι νοσηλείες εξακολουθούν να αυξάνονται, με 608 ασθενείς να νοσηλεύονται με Covid-19, αλλά παραμένουν μακράν του ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον περασμένο Ιανουάριο (964), λόγω κυρίως της προστατευτικής επίδρασης των εμβολίων, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους. Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται επίσης με αργό ρυθμό (+7 μέσα σε 24 ώρες).

Ρεκόρ στην Ισλανδία

Στην Ισλανδία, η οποία όπως και η Δανία ήταν πριν από το κύμα της Όμικρον μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη με τις λιγότερες μολύνσεις Covid ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 672 μολύνσεις αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Κατά το κύμα του φθινοπώρου 2020, η κορυφή δεν ξεπέρασε τις εκατό μολύνσεις ημερησίως, και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το όριο των 200 μολύνσεων την ημέρα δεν είχε ποτέ ξεπεραστεί.

in.gr