Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Και ο εκβιασμός της Ρωσίας προς την Ευρώπη με το φυσικό αέριο, καλά κρατεί. Αυτή τη φορά το μήνυμα στη Δύση είναι πιο σαφές από ποτέ άλλοτε: αν άρετε τις κυρώσεις, η πλήρης προμήθεια φυσικού αερίου θα επαναληφθεί. Αν όχι…

Το είπε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ: οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, δεν θα επαναληφθούν πλήρως εκτός κι αν η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Για ακόμη μια φορά, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση και τις κυρώσεις της ότι ευθύνονται για την αναστολή λειτουργίας του αγωγού αερίου Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Σε τηλεδιάσκεψη με Δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις «προκαλούν χάος» σε ό,τι αφορά τις εργασίες συντήρησης του αγωγού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ανέστειλε τις προμήθειες προς την Ευρώπη για πολιτικούς λόγους.

Η Gazprom ανέστειλε τελείως τις προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού αφού ανακοίνωσε ότι εντόπισε διαρροή λαδιού κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης την περασμένη εβδομάδα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις διαταράσσουν την ικανότητα της Siemens Energy, που παρέχει προμήθειες και εξοπλισμό συντήρησης για τον αγωγό, να βοηθήσει να αποκατασταθεί η διαρροή λαδιού στον σταθμό συμπίεσης Portovaya του αγωγού.

«Τα προβλήματα με την παροχή αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από τα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Βρετανίας», τόνισε ο Πεσκόφ. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που οδηγούν σε προβλήματα με τις προμήθειες», πρόσθεσε.

Απειλές για αντίποινα στη G7
Ο Πεσκόφ απείλησε τη Δύση ότι θα ανταπαντήσει αναφορικά με την πρόταση της G7 να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. «Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», είπε.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν.

Ο Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εξετάζει το πώς το πλαφόν τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της θα επηρεάσει την οικονομία της και προειδοποίησε ότι η κίνηση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

newsit.gr