Σαν σήμερα, 17 Δεκεμβρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Αζαρίας, Ανανίας, Ανανούλα, Δανιήλ, Δανιηλία, Διονύσιος, Διονυσία, Μισαήλ.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

17 Δεκεμβρίου 1949
Στο δεύτερο μέρος ενός αφιερώματος του ΕΜΠΡΟΣ στην πόλη του Αγρινίου, αναφέρεται στο «Σωκράτης Ιασεμείδης», που ήταν το πρώτο ferry boat που συνέδεσε το Ρίο με το Αντίρριο. Νηολογήθηκε από τις Ένωσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών του Αγρινίου και των Ιωαννίνων και αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου.

Γράφει η εφημερίδα:

 

Μεταφορά προβάτων με το “Ιασεμείδης”. Κάτω η “Γέφυρα”

 

 

Στο ίδιο ρεπορτάζ διαβάζουμε για την «αναστάτωση» στο σώμα των επαγγελματοβιοτεχνών της πόλης, μετά από την καταδίκη ενός μεγάλου αριθμού οινοπωλών, εστιατόρων και “καφφεζαχαροπλαστών” για αγορονομικές παραβάσεις. «Τετρακόσιες εν συνόλω μέρες φυλακή», αναφέρει το δημοσίευμα, «τις μοιράστηκαν οι κ.κ. Θεόδ. Αυδής, Κ. Ματραλής, Δ. Μαρούλης, Νίκ. Τσίρκας, Εμμαν. Ψαρράς, Θεόδ. Λαμπρόπουλος, Στέφ. Μαργαρίτης, Βασίλ. Παπαδημητρίου, Ν. Κρέλιας, Ι. Λιβάνης και Βασ. Παρθένης». Ο Βασίλης Μοσχολιός, Πρόεδρος του Επαγγελματικού – Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και καφφεζαχαροπλαστών Αγρινίου μεταξύ άλλων δήλωσε στην εφημερίδα τα παρακάτω: «Οι περισσότεροι από τους απαρτίζοντες την Υγειονομική Επιτροπή στην πόλη μας είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Μας αντιπαθούν. Μας εχθρεύονται. Δεν μπορούν να μας καταλάβουν και αντιμετωπίζουν τα ζητήματά μας με προκατάληψη. Να γιατί δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι με τις τιμές που έχουν καθορίσει, όχι μόνο δεν κερδίζουμε αλλά απεναντίας ζημιώνουμε. Ο εστιάτωρ Ματραλής, στην πλατεία, έκλεισε το εστιατόριόν του, γιατί δεν μπόρεσε να πληρώση το πρόστιμόν του».
Παράπονα με την αστυνομία είχαν γενικότερα τα καταστήματα της πλατείας. Μια διαταγή δεν επέτρεπε να μπαίνουν τραπέζια στα πεζοδρόμια. «Από όλη αυτή την ιστορία», σημειώνει ο συντάκτης, «όσοι ανήκουν στην κατηγορία του Μοσχολιού, αλλά και τα κρατικά όργανα είχαν δίκιο. Είναι αλήθεια, ότι στις περισσότερες επαρχιακές πόλεις ο αστυνομικός έλεγχος σε παρεμφερή ζητήματα από την Κατοχή έως εκείνη την εποχή είχε ατονήσει. Και φυσικά οι έμποροι είχανε κακομάθει λιγάκι. Βέβαια οι ποινές του δικαστηρίου στο Αγρίνιο ήταν αρκετά τσουχτερές, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά». (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 17/12/1949 Σελ. 1)

…και στον κόσμο

1825
Αρχίζει η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.

 

 

 

1865
Κάνει πρεμιέρα η «Ημιτελής Συμφωνία» του Σούμπερτ.

 

 

 

1903
Στις 10:35 π.μ. στη Βόρειο Καρολίνα πραγματοποιείται από τους αδελφούς Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση τους διαρκεί 1 λεπτό, καλύπτοντας 850 πόδια. (Ημέρα της Αμερικανικής Αεροπορίας)

 

 

1915
Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο, στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση των Αθηνών να πάρει μέρος στον πόλεμο στο πλευρό τους. (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)

 

 

1967
Ιδρύεται η Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση Σπουδαστών «Ρήγας Φεραίος», μετέπειτα ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, η νεολαιϊστικη οργάνωση του ΚΚΕ (εσ.).

 

 

1973
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία, για πρώτη φορά, δεν συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο με τις ψυχικές ασθένειες την ομοφυλοφιλία.

 

 

Γεννήσεις

1900
Κατίνα Παξινού, ελληνίδα ηθοποιός, με διεθνή καριέρα. (Θαν. 22/2/1973)

 

 

 

1905
Σίμο Χέιχε, φημισμένος φιλανδός ελεύθερος σκοπευτής, γνωστός και με το παρατσούκλι «λευκός θάνατος», ήρωας του ρωσοφινλανδικού πολέμου του 1939. (Θαν. 1/4/2002)

 

 

1936
Πάπας Φραγκίσκος, προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κατα κόσμο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

 

 

 

Θάνατοι

1273
Τζαλαλουντίν Ρουμί, πέρσης ποιητής, ιδρυτής του μυστικιστικού τάγματος του Ισλάμ «Σούφι». (Γεν. 30/9/1207)

 

 

 

1830
Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής. (Γεν. 24/7/1783)

 

 

1887
Νικόλαος Σαρίπολος, κύπριος νομαμαθής, θεμελιωτής του Δημοσίου Δικαίου στην Ελλάδα. (Γεν. 13/3/1817)

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr