Σαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.
Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.

 

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

20 Φεβρουαρίου 1947
«Ήρχισεν η επισκευή του Αεροδρομίου Αγρινίου»
Στις 20 Φεβρουαρίου 1947 ο ανταποκριτής στο Αγρίνιο της εφημερίδας «Εμπρός» αναφέρει σε μονόστηλο με τίτλο «Ήρχισεν η επισκευή του Αεροδρομίου Αγρινίου», τα εξής: «Καθ’ α αρμοδίως πληροφορούμεθα εντός των ημερών αρχίζουν εργασίαι επισκευής του αεροδρομίου Αγρινίου, εγκριθείσης προς τούτο, υπό του υπουργείου Αεροπορίας πιστώσεως 119.000.000 δρχ. Προς τούτο αφίκετο σήμερον ενταύθα ο Αντισμήναρχος κ. Θ. Παπαναστασίου, όπως επιληφθή αυτοπροσώπως της εποπτείας των εργασιών. Ελπίζεται ότι καιρού επιτρέποντος, θα έχουν περατωθεί τα έργα εντός του Μαρτίου, ώστε να αρχίση αμέσως η αεροπορική επικοινωνία Αθηνών – Αγρινίου».

…και στον κόσμο

1822
Η Ναυμαχία των Πατρών. Ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, στον οποίο μετέχουν 27 υδραίικα, 20 σπετσιώτικα και 16 ψαριανά πλοία, καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο υπό τον Καραπεπέ Αλή.

 

 

1877
Το μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Η Λίμνη των Κύκνων» κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας.

 

 

1913
Ο Ελληνικός Στρατός σφίγγει τον κλοιό του γύρω από τα Ιωάννινα. Το βράδυ οι Τούρκοι ζητούν συνθηκολόγηση.

 

 

1944
Νορβηγοί αντάρτες βυθίζουν στη Βόρεια Θάλασσα οχηματαγωγό, με το οποίο οι Ναζί μεταφέρουν όλα τα αποθέματά τους σε βαρύ ύδωρ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν καθοριστικά οι προσπάθειες του Χίτλερ να κατασκευάσει πρώτος την ατομική βόμβα.

 

 

1989
Η εκλογική συμμαχία ΚΚΕ και ΕΑΡ (πρώην ΚΚΕ εσ.) με την επωνυμία «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου», πραγματοποιεί την πρώτη του πολιτική συγκέντρωσή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

 

 

2015
Η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες (2ο μνημόνιο), έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στο Γιούρογκρουπ.

 

 

Γεννήσεις

1912: Ηλέκτρα Αποστόλου
Η Ηλέκτρα Αποστόλου (1912 – 26 Ιουλίου 1944) ήταν στέλεχος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Δολοφονήθηκε από την Ειδική Ασφάλεια το 1944 στην Αθήνα για την αντιστασιακή της δράση.

 

 

1948: Χριστόφορος Πισσαρίδης
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (Λευκωσία, 20 Φεβρουαρίου 1948) είναι Κύπριος οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία. Κατείχε την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.

 

 

1967: Κερτ Κομπέιν
Ο Κερτ Κομπέιν (Kurt Donald Cobain, στα αγγλικά, 20 Φεβρουαρίου 1967 – 5 Απριλίου 1994) ήταν Αμερικανός μουσικός, γνωστός ως ο κύριος τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης του εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος Nirvana. Σχημάτισε το συγκρότημα το 1987 μαζί με τον Κριστ Νοβοσέλιτς, ενώ το 1990 προστέθηκε και ο Ντέιβ Γκρολ. Ο Κερτ Κομπέιν συνδέθηκε με την ανερχόμενη σκηνή του Grunge στο Σιάτλ, θεωρείται πρωτοπόρος και κορυφαίος στην ιστορία της εναλλακτική ροκ και η μουσική του επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει μέχρι σήμερα την παγκόσμια μουσική σκηνή.

 

 

Θάνατοι

1920: Ρόμπερτ Έντουαρντ Πίρι
Ο Αμερικανός εξερευνητής Ρόμπερτ Πίρι (1856 – 1920) ήταν ο πρώτος άνθρωπος, που έφτασε στο βορειότερο σημείο της γης. Επί δέκα χρόνια, ο Πίρι προετοιμαζόταν κάνοντας ταξίδια όλο και πιο κοντά στον στόχο. Στα 1909, οργάνωσε την τελική αποστολή. Προχωρούσε με τον σύντροφό του και τέσσερις Εσκιμώους οδηγούς, ενώ μια ομάδα ερχόταν, τον εφοδίαζε με τρόφιμα και γύριζε πίσω για να τη διαδεχτεί άλλη. Στην τελική ευθεία, προχώρησαν μόνοι με τέσσερα έλκηθρα και σαράντα σκυλιά καλύπτοντας 28 χλμ. τη μέρα.

 

 

1960: Βασίλης Λογοθετίδης
Ο Βασίλης Λογοθετίδης (Μυριόφυτο Θράκης, 1898 – 20 Φεβρουαρίου 1960) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες κωμικούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Ταυλαρίδης. Καθιέρωσε το επίθετο Λογοθετίδης με το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1919.

 

 

1993: Φερούτσιο Λαμποργκίνι
Ο Φερούτσιο Έλιο Αρτούρο Λαμποργκίνι (Ferruccio Lamborghini, Ρενάτσο, 28 Απριλίου 1916-Περούτζια:20 Φλεβάρη 1993 ήταν Ιταλός επιχειρηματίας και ιδρυτής της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Lamborghini (Λαμποργκίνι).

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr