Σαν σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Ρηγίνος, Ρηγίνα, Ταράσιος, Ταρασία.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

25 Φεβρουαρίου 1898
Προκήρυξη Πανελλήνιας έκθεσης
Στο φύλλο του «Σκρίπ» της 25.2.1898 δημοσιεύεται για πρώτη φορά η προκήρυξη της Πανελλήνιας έκθεσης που προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 24 Μαΐου του τρέχοντος έτους από τον «εν Αγρινίω Σύλλογο Κυριών». «Το καλόν αυτό σωματείον, το έχον ως αρχήν την προαγωγήν και βελτίωσιν της εν Ελλάδι γυναικείας βιοτεχνίας», αναφέρει η εφημερίδα, «έχει προκηρύξει συμφώνως με το καταστατικόν αυτού διά τον Απρίλιον του παρελθόντος έτους, την έκθεσιν ήτις θέλει λάβη χώραν εφέτος».
«Ως τόπος εκθέσεως ωρίσθη το Αγρίνιον», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα. «Αι κυρίαι των Πατρών εις ας προετάθη να αναλάβουν την εκεί διοργάνωσιν αυτής, εδίστασαν να δεχθούν την ευθύνην συναισθανόμεναι το μέγεθος και την σοβαρότητα του έργου. Εξ άλλου άπαντες οι κάτοικοι του Αγρινίου εδήλωσαν εις την Διοικητικήν Επιτροπήν, ότι είναι πρόθυμοι να υποστούν πάσαν θυσίαν προς όσον οίον τε μεγαλοπρεπεστέραν διεξαγωγήν της εκθέσεως και ανετωτέραν και μάλλον ευχάριστον διαμονήν των μελλόντων να επισκεφθώσι τον Μάϊον την πόλιν του Αγρινίου.»

…και στον κόσμο

1826
Οι Τούρκοι κυριεύουν τη νησίδα Βασιλάδι, προπύργιο του Μεσολογγίου, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την Πόλη, που θ’ αντέξει ενάμισι μήνα ακόμη.

 

 

1948
Το Κομουνιστικό Κόμμα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση στην Τσεχοσλοβακία. Θα παραμείνει στην εξουσία έως το 1989. Στη φωτογραφία ο ηγέτης του Κομουνιστικού Κόμματος, Klement Gottwald

 

 

1959
Η βρετανική κυβέρνηση ανακαλεί το διάταγμα εκτόπισης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος είναι πλέον ελεύθερος να επιστρέψει στην Κύπρο. Με άλλο διάταγμα δίνεται αμνηστία στο στρατηγό Γρίβα και στους συναγωνιστές του.

 

 

1973
Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης της Αθήνας από τους αδελφούς Κοεμτζή για μια παραγγελιά. Τρεις αστυνομικοί σκοτώνονται και δύο τραυματίζονται. Λίγο αργότερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος θα εμπνευστεί από το γεγονός στο τραγούδι του «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο».

 

 

2000
Το σουηδικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (Ny Demokrati), κηρύσσει πτώχευση και διαλύεται. Στη φωτογραφία οι ηγέτες της σουηδικής «Νέας Δημοκρατίας»

 

 

2010
Ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει σπουδαία νίκη στο Ολύμπικο επί της Ρόμα με 3-2 και προκρίνεται στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ.

 

 

Γεννήσεις

1707: Κάρλο Γκολντόνι
Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ίσως η σημαντικότερη φυσιογνωμία της Κομέντια ντελ Άρτε. (Θαν. 6/2/1793)

 

 

1890: Βιατσεσλάβ Μολότοφ
Ηγετικό στέλεχος των μπολσεβίκων (Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ). Το όνομά του φέρουν οι αυτοσχέδιες βόμβες (βόμβες Μολότοφ). (Θαν. 8/11/1986)

 

 

1943: Τζορτζ Χάρισον
Βρετανός κιθαρίστας και συνθέτης, ένας από τους τέσσερις Beatles. (Θαν. 29/11/2001)

 

 

Θάνατοι

1899: Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ
Ίσραελ Μπιρ Γιοσαφάτ το πραγματικό όνομά του, γερμανός δημοισογράφος και επιχειρηματίας, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων «Ρόιτερς» (Reuters). (Γεν. 21/7/1816)

 

 

1983: Τένεσι Ουίλιαμς
Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. («Λεωφορείον ο Πόθος») (Γεν. 26/3/1911)

 

 

2014: Πάκο Ντε Λουθία
Ισπανός βιρτουόζος κιθαρίστας του φλαμένκο. (Γεν. 21/12/1947)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr