Σαν σήμερα, 3 Νοεμβρίου, στο Αγρίνιο και αλλού

Γιορτάζουν

Ακεψιμάς.

Επέτειοι

Ημέρα Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας προσκαλεί τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους δημόσια και ταυτόχρονα σε 40 πόλεις της Ελλάδας στις 11 π.μ. της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της δράσης του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, που ξεκίνησε στη χώρα μας το 2010.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, με στόχο την αφύπνιση της κοινωνίας για τα οφέλη του θηλασμού και τη στήριξη των νέων μητέρων που ξεκινούν να θηλάζουν τα μωρά τους. «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει τη νέα μητέρα, όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού», αναφέρει το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας που διοργανώνει τη δράση.

Για την Αττική τη διοργάνωση, που θα γίνει στο Ζάππειο, έχει αναλάβει και φέτος η «Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Θηλασμού Αττικής».

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

3 Νοεμβρίου 1961
Η στήλη «Ελευθεροστομίες», ήταν μια στήλη παραπολιτικών της Ε-ΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ο συντάκτης της οποίας υπέγραφε με το ψευδώνυμο: «Ελευθερόστομος» και όπως αποδεικνύεται από την ίδια τη συχνότητα που σχολιάζει «πράγματα και θάματα» της περιοχής, είχε καθημερινή πληροφόρηση για όσα συνέβαιναν στο Δήμο του Αγρινίου, αλλά και τα γύρω χωριά.
Στο φύλλο λοιπόν της 3 Νοεμβρίου 1960, αναφέρει ένα περιστατικό με το οποίο καυτηριάζει την πρακτική ψηφοθηρίας της ΕΡΕ στις εκλογές του 1961.
«Προφανώς», αναφέρει, «δεν κατόρθωσε η ευημερία να αναρριχηθή εις το χωρίον Αγία Βαρβάρα του Αγρινίου. Αυτό όμως που δεν κατόρθωσε η ευημερία, το πέτυχε το φορτηγό του κυρ’ Αλέκου την παραμονή των εκλογών. Έτσι ο κυρ Αλέκος – άσσος του βολάν φόρτωνε σιταράκι από τας αποθήκας της ΑΤΕ και το μοίραζε κατ’ οίκον εις τους χωρικούς. Πλάι στον κυρ Αλέκο, τον άσσο του βολάν, ήταν και ο άσσος της φαυλοκρατίας, ο κομματικός παράγων που τους έλεγε: Ο Καραμανλής σάς θυμάται κάθε μέρα, εσείς να τον θυμάστε μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.
Και επειδή “οι άλλοι υπόσχονται, ο Καραμανλής πραγματοποιεί”, έπαιρναν οι ευτυχείς κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας – μεγάλη η χάρη της – από ένα τσουβάλι σιτάρι. Και έτσι ετσουβαλιάσθη η Δημοκρατία…». (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 3.11.1961, Σελ. 2)

…και αλλού

1507
Ο σύζυγος της Λίζας Γκεραρντίνι, πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του. Ο ιταλός μετρ θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που θα μείνει στην ιστορία ως Μόνα Λίζα.

 

1839
Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ξεκινά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα μείνει γνωστή ως «Τανζιμάτ».

 

 

1898
Έπειτα από 229 χρόνια κατοχής, οι τελευταίοι τούρκοι στρατιώτες αποχωρούν από την Κρήτη. Στις 9 Δεκεμβρίου θα αποβιβαστεί στη Σούδα ο ύπατος αρμοστής Πρίγκιπας Γεώργιος.

 

 

1918
Ξεσπά στο Κίελο η επανάσταση των ανδρών του γερμανικού ναυτικού. Οι εργάτες του λιμανιού ενώνονται μαζί τους και οδηγούν σε παραίτηση τον Κάιζερ. Η επανάσταση, που εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, προκάλεσε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς συνοδεύτηκε από την ήττα των Κεντρικών Αυτοκρατοριών.

1935
Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για την «επαναφορά» της Μοναρχίας. Υπέρ ψηφίζει το 97,8% και ο Γεώργιος Β’ επανέρχεται στο θρόνο.

 

 

1944
Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Είναι το τελευταίο χαρτονόμισμα κατοχικών δραχμών, έστω κι αν οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει ήδη από την Ελλάδα.

Γεννήσεις

1801
Βιντσέντσο Μπελίνι, ιταλός μουσουργός. («Νόρμα») (Θαν. 23/9/1835)

 

 

 

 

1900
Άντολφ Ντάσλερ, γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Adidas. (Θαν. 6/9/1978)

 

 

 

1901
Αντρέ Μαλρό, γάλλος συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και πολιτικός. («Η κατάσταση του ανθρώπου», «Αντιαπομνημονεύματα», «Ελπίδα») (Θαν. 23/11/1976)

 

 

Θάνατοι

1869
Ανδρέας Κάλβος, έλληνας ποιητής. («Ωδές») (Γεν. ?/3/1792)

 

 

 

1954
Ανρί Ματίς, γάλλος ζωγράφος και γλύπτης. (Γεν. 31/12/1869)

 

 

 

1957
Βίλχελμ Ράιχ, αυστριακός ψυχαναλυτής, που μαθήτευσε κοντά στον Σίγκμουντ Φρόιντ. Υπήρξε εισηγητής της αμφισβητούμενης θεωρίας σύμφωνα με την οποία οι νευρώσεις εμφανίζονται ως αποτέλεσμα καταπιεσμένων σεξουαλικών τάσεων. (Γεν. 24/3/1897)


Επιμέλεια Λευτέρης Τηλιγάδας | Πηγές: Σαν Σήμερα – Αρχείον Αγρινίου
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr