Σαν σήμερα, 30 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Επέτειοι

Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Τα ελληνικά e-shops γιορτάζουν και μέσω του συνδικαλιστικού τους φορέα, του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ΕΣΗΕ ή GR.EC.A.), διοργανώνουν για όγδοη χρονιά την Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου.
Η φετινή διοργάνωση, που περιλαμβάνει ελκυστικές προσφορές προς το καταναλωτικό κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για την ασφάλεια των συναλλαγών και τις διαδικτυακές πληρωμές, θα διαρκέσει από την Δευτέρα 30 Μαρτίου έως την Κυριακή 5 Απριλίου 2020.
Η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013 και έκτοτε τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

30 Μαρτίου 1975
Πρώτες μεταδικτατορικές Δημοτικές Εκλογές
Πραγματοποιήθηκαν και στο Αγρίνιο οι πρώτες μεταδικτατορικές Δημοτικές Εκλογές σ’ αυτές μετείχαν οι παρακάτω συνδυασμοί: «Υπερκομματική Δημοτική Συνεργασία» του Στέλιου Τσιτσιμελή (πήρε 4.013 ψηφοδέλτια), «Έργα – Πρόοδος – Προοπτική», του Γιώργου Παπαϊωάννου (πήρε 2.447 ψηφοδέλτια), «Πρόοδος και Δικαιοσύνη στο Αγρίνιο», του Νούλη (Σεβαστιανού) Καρβούνη (πή-ρε 2.273 ψηφοδέλτια), «Παναγρινιώτικη Κίνηση», του Νίκου Γράψα (πήρε 2.029 ψηφοδέλτια), και «Αναγέννησις», του Θανάση Σταυρό-πουλου (πήρε 421 ψηφοδέλτια).
Επειδή κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, οι εκλογές επαναλήφθηκαν την Κυριακή 6 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, μεταξύ των δύο πρώτων. Σε αυτή την εκλογική δια-δικασία ο συνδυασμός του Στέλιου Τσιτσιμελή πήρε 6.318 ψηφο-δέλτια και ποσοστό 56,50%  και ο συνδυασμός του Γιώργου Παπαϊωάννου, 4.863 ψηφοδέλτια και ποσοστό 43,50%. Αξιοσημείωτο είναι ότι και τις δύο Κυριακές τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 11.181 ακριβώς.
Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αναδείχθηκαν, κατά σειρά προτίμησης, οι: Μαίρη Χρυσικοπούλου, Χαβέλλας Χριστόφορος, Κιτσάκης Θανάσης, Μπαρλάς Στράτος, Αλεξάκης Θανάσης, Παγώνης Ανδρέας, Φαφούτη Μαίρη, Καρέλλος Σωτήρης, Μπακοθύμιος Δημήτρης, Ασημακόπουλος Δημήτρης, Τσούκας Σωτήρης, Παλιούρας Θύμιος, Σταμάτης Θανάσης, Νείλας Χριστόφορος, Ζήσης Γιώργος, Δημητράντζος Κώστας, και Μακρυγιάννης Κώστας, οι οποίοι έλαβαν τις 17 από τις 25 θέσεις του οργάνου.
Τις θέσεις της μειοψηφίας έλαβαν οι: Γιώργος Παπαϊωάννου, Στράτος Δημήτρης, Κυριλλής Ανδρέας, Κατσακιώρης Γιώργος, Κατερινόπουλος Οδυσσέας, Ασημακόπουλος Γιώργος, Φλώρος Δημήτρης και Σαλάπας Κώστας.
Η νέα δημοτική αρχή, καθώς και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων ορκίστηκαν την Κυριακή 31 Μαΐου 1975 και ανέλαβαν τη διοίκηση του Δήμου από την επομένη. (Η Φωτογραφία που ακολουθεί είναι από την ορκωμοσία του πρώτου Δημάρχου Αγρινίου μετά τη μεταπολίτευση, Στέλιου Τσιτσιμελή, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο κτίριο του Δημοτικού καταστήματος του Δήμου Αγρινίου (Χαρ. Τρικούπη 10), από το βιβλίο αφιέρωμα των Μανικάρου – Σπυρέλη, «Δήμαρχοι και Δημαρχίες», προσφορά στην έκδοση της Άννυς Τσιτσιμελή στην έκδοση του).

 

…και στον κόσμο

1282: Σικελικός Εσπερινός
Οι κάτοικοι του Παλέρμο εξεγείρονται κατά των γάλλων κατακτητών. Η εξέγερση, που συνοδεύεται από σφαγές, θα μείνει στην ιστορία ως Σικελικός Εσπερινός.

 

1822: Η καταστροφή της Χίου
Οι Τούρκοι σφαγιάζουν τους κατοίκους της Χίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη.

 

1867: Αλάσκα
Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια, μη γνωρίζοντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβεται μαύρος χρυσός. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κυβέρνησή τους ότι διασπάθισε το δημόσιο χρήμα για να αγοράσει ένα παγόβουνο.

 

1870: Ληστές
Βρετανοί περιηγητές κι ένας ιταλός διπλωμάτης συλλαμβάνονται στο Πικέρμι και κρατούνται ως όμηροι από τη συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη. Οι ληστές απαιτούν χρήματα για να απελευθερώσουν τους ομήρους. Το επεισόδιο θα λήξει στις 9 Απριλίου με τη Σφαγή στο Δήλεσι.

 

1960: Μετανάστευση
Υπογράφεται μεταξύ των κυβερνήσεων Δυτικής Γερμανίας και Ελλάδας, η «Σύμβαση Περί Επιλογής και Τοποθετήσεως Ελλήνων εργατών εις γερμανικάς επιχειρήσεις», που ανοίγει το δρόμο για τη μαζική μετανάστευση ελλήνων εργατών στην Γερμανία.

 

1980: Οι Police στο Σπόρτινγκ
Οι Police εμφανίζονται στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, στην πρώτη μεγάλη ροκ συναυλία στην Αθήνα, μετά το επεισοδιακό κοντσέρτο των Rolling Stones τον Απρίλιο του 1967.

 

Γεννήσεις

1853: Βίνσεντ Βαν Γκογκ
Ολλανδός ζωγράφος με περιπετειώδη βίο και τραγικό τέλος, θρυλική μορφή στην ιστορία της τέχνης. Ενταγμένος από τους τεχνοκριτικούς στο κλίμα του μετα-ιμπρεσιονισμού, άσκησε με το έργο του τεράστια επιρροή στην τέχνη του 20ου αιώνα. Ολλανδός ζωγράφος. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού αλλά και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική.

 

1937: Γουόρεν Μπίτι
Αμερικανός ηθοποιός,  σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών, βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1981 Οι Κόκκινοι (Reds, 1981). Στην πολύχρονη καριέρα του ο Μπίτι έλαβε συνολικά 14 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, 4 εκ των οποίων ήταν για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ οι υπόλοιπες ήταν για τη σκηνοθεσία, τη συγγραφή σεναρίων και την παραγωγή ταινιών. Έχει επίσης βραβευτεί με 4 Χρυσές Σφαίρες, έχει λάβει το Βραβείο Cecil B. DeMille και βραβείο του Αμερικανικού Ινστιτούτο Κινηματογράφου για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

 

1945: Έρικ Κλάπτον
Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Έρικ Πάτρικ Κλαπ. Άγγλος κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής της ροκ και της μπλουζ. Γεννήθηκε στο Ρίπλεϊ (Ripley) της κομητείας του Σάρεϊ στο σπίτι των γονέων της ανύπαντρης μητέρας του, Πατρίσια Μόλλυ Κλάπτον (Patricia Molly Clapton). Πατέρας του ήταν ο Έντουαρντ Ουόλτερ Φράιερ (Edward Walter Fryer), Καναδός στρατιώτης ο οποίος τελικά παντρεύτηκε την Πατρίσια και μετακόμισαν στον Καναδά και αργότερα στη Γερμανία.

 

Θάνατοι

1872: Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος
Κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας. Το έργο του, χαμένο σε μεγάλο ποσοστό, παραμένει διασκορπισμένο, αταξινόμητο, ανέκδοτο και ανηχογράφητο. Μεγάλο μέρος του βρίσκεται στο αρχείο Γκέλη (που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1906 σε υποστατικά του συνθέτη στο Πεντάτι της Κέρκυρας). Ο Μάντζαρος έγραψε τα πρώτα του έργα από την εποχή που ήταν ακόμη μαθητής του Μπαρμπάτι. Με καθοδήγηση του μουσικοδιδασκάλου του έγραψε δραματικά και κωμικά τραγούδια, διωδίες, κ.α. που παρουσιάστηκαν στο θέατρο Σαν Τζάκομο (Κέρκυρα) με μεγάλη επιτυχία.

 

1896: Χαρίλαος Τρικούπης
Κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός και Πρωθυπουργός. Ο Τρικούπης κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας επί 19 χρόνια, από το 1875 έως το 1894, παίρνοντας τη θέση του πρωθυπουργού επτά συνολικά φορές και κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν 10 χρόνια από τα 20 αυτής της περιόδου. Στην τελευταία του κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε δημιουργήσει έναντι των ξένων δανειστών με συνέπεια να επέλθει η πτώχευση της Ελλάδας με την ιστορική φράση του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και σημαντικότερους πολιτικούς της Ελλάδας. Συχνά, αποκαλείται ως ο «μεγάλος εκσυγχρονιστής» της Ελλάδας, λόγω των εκσυγχρονιστικών έργων που προώθησε.

 

1992: Μανώλης Ανδρόνικος
Έλληνας αρχαιολόγος, που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β’ στη Βεργίνα. Η κορυφαία στιγμή της πορείας του θεωρείται η 8η Νοεμβρίου 1977, όταν στη Βεργίνα έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας. Στο εσωτερικό του τάφου διασώζονταν πολυάριθμα κτερίσματα, μεταξύ των οποίων μοναδικά και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας. Η πληθύς και η αξία των κτερισμάτων και τα στοιχεία αφηρωισμού της ταφής, πολύ δύσκολα μπορεί να αποδοθεί σε έναν ένδοξο νεκρό ο οποίος δεν υπήρξε βασιλέας. Διατύπωσε την άποψη ότι στο μνημείο αυτό τάφηκε ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας (359-336 π.Χ.). Από ορισμένους συναδέλφους του στην Ελλάδα του ασκήθηκε σκληρή έως αήθης κριτική, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τότε η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ακόμα και η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, δεν του απέστειλαν συγχαρητήρια. Παρότι έως και σήμερα η ταυτότητα του νεκρού αμφισβητείται, ωστόσο πλέον αυτό γίνεται από μία μερίδα αρχαιολόγων, μειοψηφίας ως προς αυτό στον επιστημονικό χώροι.

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr