Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, στο Αγρίνιο, στην Ελλάδα και στον κόσμο

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
4 Σεπτεμβρίου 2020 | 247η ημέρα του έτους

  • Ανατολή Ήλιου: 06:58′ | Δύση Ήλιου: 19:49′
    Χρόνια πολλά στους: Ααρών, Άνθιμο, Ανθιμία, Ερμιόνη και Μωυσή.

AgrinioTimes.gr | Γράφει και επιμελείται ο Λευτέρης Τηλιγάδας


Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Διεθνής Ημέρα Ταεκβοντό

  • Κάθε χρόνο στις 4 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ταεκβοντό (International Taekwondo Day) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ταεκβοντό. Η ημερομηνία που επελέγη για τον εορτασμό δεν είναι τυχαία, αλλά ιδιαιτέρως σημαντική για την πορεία του αθλήματος. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1994 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την ανακήρυξη του Ταεκβοντό ως ολυμπιακού αθλήματος και την εισδοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες αρχής γενομένης από το Σίδνεϊ το 2000.
  • Το Ταεκβοντό είναι μια σύγχρονη Κορεάτικη τέχνη αυτοάμυνας που μετεξελίχθηκε σε ολυμπιακό άθλημα και χαρακτηρίζεται από θεαματικά λακτίσματα μεταξύ των δύο αντιπάλων. Βασική αρχή του είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι’ αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση.
  • Στην Ελλάδα το Ταεκβοντό εισήχθη το 1969 και τον Δεκέμβριο του 1979 αναγνωρίσθηκε ως επίσημο άθλημα από την Πολιτεία και εντάχθηκε στην δύναμη του ΣΕΓΑΣ. Η ανάπτυξη του δυναμικού αθλήματος ήταν έκτοτε ραγδαία και το 1987 απέκτησε την δική του αρχή, την Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛΟΤ).
  • Η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στο Ταεκβοντό με αποκορύφωνα τα τέσσερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες από τους Μιχάλη Μουρούτσο (χρυσό το 2000), Αλέξανδρο Νικολαΐδη (αργυρά το 2004 και 2008) και Ελισάβετ Μυστακίδου (αργυρό το 2004). Ένα χάλκινο έχει κατακτήσει η Μόρφω Δροσίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992), όταν το Ταεκβοντό ήταν άθλημα επίδειξης.


Χριστιανικό Εορτολόγιο

    • Ορθόδοξη Εκκλησία
      • Μωϋσέως και Ααρών του πρώτου αρχιερέως
        Ιερομάρτυρος Βαβύλα επισκόπου Αντιοχείας και των συν αυτώ παίδων, Δονάτου και των δύο αδελφών αυτού
        Μαρτύρων Αμιανού, Βαβύλα του εν Αντιοχεία διδασκάλου
        Ιερουσαλήμ καί των τέκνων αυτής Κεγούρου, Σεκενδίνου και Σεκένδου των εν Βερροία Μακεδονίας
        Ιουλιανού, Κεντυρίωνος, Πετρωνίου, Σαρβήλου, Φαύστου, Χαριτίνης και Ερμιόνης
        Οσίων Θεοδούλου και Θεοτίμου
        Οσίου Ανθίμου, του εκ Κεφαλληνίας (†1782), προστάτου Αστυπάλαιας
        Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Καρασταμάτη (†1922), του εν Αγία Παρασκευή Τσεσμέ της Μικράς Ασίας.
    • Καθολική Εκκλησία.
      • Ροζαλίας παρθένου

    Σαν σήμερα στο Αγρίνιο…

    Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 1926

    • Ξεκινάει τις εργασίες του το 7ο Καπνεργατικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη στο οποίο συμμετέχει και αντιπροσωπεία του καπνεργατικού σωματείου Αγρινίου. Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου κηρύσσει την έναρξη και μετά από πρόταση των συνέδρων αποφασίζεται η ανάθεση στην Εκτελεστική Επιτροπή της σύγκλισης του Συνεδρίου Καπνοπαραγωγικών Συνεταιρισμών Αιτωλοακαρνανίας, το συντονισμό τη συζήτησης για τη στενή συνεργασία καπνεργατών και καπνοπαραγωγών. Υποβάλλονται τρεις προτάσεις για την γραμμή που θα ακολουθήσουν οι καπνεργάτες, μπαίνουν σε ψηφοφορία και προκρίνεται η γραμμή της αντιπροσωπείας των καπνεργατών Θεσσαλονίκης. (Ριζοσπάστης 4.9.1926)


… στην Ελλάδα …

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 1828

  • Αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ’ εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.

Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 1978

  • Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτο έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.


…και στον κόσμο

Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 1682

  • Ο βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, στον οποίο θα δοθεί το όνομά του (Κομήτης του Χάλεϊ).

Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 1839

  • Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842, με την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 1955

  • Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, νυν Τσάμπιονς Λιγκ. Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Παρτιζάν Βελιγραδίου 3-3

Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 1998

  • Δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο αμερικανός Λάρι Πέιτζ και ο ρώσος Σεργκέι Μπριν, ιδρύουν την εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών με την ονομασία Google Inc.


Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, γεννήθηκαν:

To 1768 | Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατομπριάν

  • Εξελληνισμένη μορφή Σατωβριάνδος, 1768-1848), ήταν Γάλλος συγγραφέας, πολιτικός και φιλέλληνας. Θεωρείται ιδρυτής του γαλλικού ρομαντισμού, ένα από τα μεγάλα ονόματα της γαλλικής λογοτεχνίας, αυτός που ενέπνευσε στον άλλο μεγάλο ρομαντικό, τον Βίκτωρα Ουγκώ, την αποστροφή «Θέλω να είμαι ή Σατωβριάνδος ή τίποτα».

To 1905 | Μαίρη Ρενό

  • Η Μαίρη Ρενώ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1905, όπου ο πατέρας της ασκούσε την ιατρική. Σπούδασε στην Οξφόρδη, θέλοντας αρχικά να αφοσιωθεί στη διδασκαλία, αλλά “καθ’ οδόν” έκρινε πως ήταν καλύτερα να γίνει συγγραφέας και, αφού πάρει το πτυχίο της, να διευρύνει τις γνώσεις της για τη ζωή των ανθρώπων. Έτσι εκπαιδεύτηκε επί τρία χρόνια ως νοσοκόμος κι έγραψε την πρώτη της νουβέλα, που είδε το φως της δημοσιότητας με τον τίτλο «Υπόσχεση αγάπης». Οι επόμενες τρεις νουβέλες της γράφτηκαν όταν υπηρετούσε ως νοσοκόμος κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μια απ’ αυτές, η «Επιστροφή στη νύχτα», απέσπασε το βραβείο M.G.M. Μετά τον πόλεμο η Ρενώ εγκαταστάθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Έκανε πολλά ταξίδια στην αφρικανική ήπειρο, μα εκείνο που τη σημάδεψε ήταν οι περιηγήσεις της στην Ελλάδα, καρπός των οποίων ήταν μια μεγαλοφυής αναπαράσταση γεγονότων και καταστάσεων της Αρχαίας Ελλάδας σε μια σειρά μυθιστορημάτων όπως «Ο βασιλιάς πρέπει να πεθάνει», «Ο ταύρος που βγήκε από τη θάλασσα», «Φωτιά από τον ουρανό» κλπ. Πέθανε το 1983.

1981 | Μπιγιονσέ (Νόουλς)

  • Γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας. Φοίτησε St. Mary’s Elementary School, όπου παρακολούθησε και μαθήματα χορού. Το ταλέντο της στο χορό, ανακάλυψε ο καθηγητής της, Darlette Johnson, ο οποίος την παρότρυνε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Σε ηλικία μόλις επτά ετών, έλαβε μέρος σε ένα σχολικό διαγωνισμό και ερμηνεύοντας το «Imagine» του Τζων Λένον, κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το 1990, κάνει εγγραφή στο σχολείο Parker Elementary School, το οποίο ήταν σχολείο τεχνών κι έτσι συμμετείχε σε χορωδίες κ.α. Το 1995, ο πατέρας της, παραιτήθηκε από τη δουλειά του και το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε σε βαθμό που αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε μικρότερο διαμέρισμα. Μετά από λίγο διάστημα, η οικογένεια επανήλθε σε πιο καλά οικονομικά, χάρη στην Μπιγιόνσε, η οποία κατάφερε να ενταχθεί ως μέλος της δισκογραφικής εταιρίας Columbia Records.
  • Το 1997, το συγκρότημα από Girl’s Tyme, που αποτελούνταν από την Beyoncé Knowles, την Kelly Rowland , ξαδέλφη και στενή φίλη της Beyonce, την η Michelle Williams, την Letoya και την Latavia Roberson,ονομάστηκε σε Destiny’s Child, και κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι, με τίτλο «Killing Time». Το 2000 ηχογραφούν το κομμάτι «Independent Women Part I». Το 2001 δημοσιεύτηκε το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος εν ονόματι Survivor. Το 2004, μετά από μια διάρκεια 2 ετών που η κάθε μία ξεχωριστά είχε ξεκινήσει τη solo καριέρα της, επέστρεψαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν τον τελευταίο τους δίσκο εν ονόματι Destiny Fulfilled. Το 2005 κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ με όλα τους τα hit με τον τίτλο Number 1’s. Το 2006 απέκτησαν αστέρι στη λεωφόρο της δόξας.


Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, πέθαναν:

1821 | Παναγιώτης Καρατζάς

  • Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, που δολοφονήθηκε κοντά στην Πάτρα από ελληνικό χέρι. Γεννήθηκε το 1776 στην Πάτρα και το πραγματικό του όνομα ήταν Αναστασόπουλος. Από παιδί έδειξε την ανδρεία και το θάρρος του αλλά και περιφρόνηση κατά του τυραννικού Οθωμανικού καθεστώτος μην μπορώντας να δεχτεί ότι είναι στην υποτέλεια αυτού και συχνά τσακώνονταν με τους συνομήλικους Τούρκους. Το 1805 παντρεύτηκε και αργότερα απέκτησε πολυμελή οικογένεια.

ΤΟ 2003 | Ευάγγελος Γιαννόπουλος

  • Ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, ιδρυτικό στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, βουλευτής Β΄ Αθηνών και πολλές φορές υπουργός. Συμμετείχε στην ένοπλη αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής, ως μέλος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), ενώ το 1974, μαζί με τους συναδέλφους του δικηγόρους Φοίβο Κούτσικα, Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Γρηγόρη Κασιμάτη προκάλεσαν τη δίκη των ηγετών της χούντας των συνταγματαρχών καταθέτοντας μηνύσεις.


Φωτογραφία Ανάρτησης: Κορίτσια τη δεκαετία του 50 ελέγχουν την ποιότητα του καπνού. Εικόνα από φίλμ του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου.


AgrinioTimes.gr

Πηγές: sansimera.gr, «Αρχείον Αγρινίου», el.wikipedia