Σαν σήμερα, 9 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Καισάριος, Καισαρία, Σαράντης, Σαραντία.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

9 Μαρτίου 1908
Συμπλοκή ληστοσυμμοριτών με χωρικούς
Στο «Σκριπ» της 9ης Μαρτίου του 1908 διαβάζουμε ότι ληστοσυμμορία αποτελούμενη από τέσσερα άτομα συνεπλάκη στο χωριό Κρυονέρι του Βάλτου, το οποίο απέχει τρεις ώρες από το Αγρίνιο, με ανθρακοποιούς και άλλους χωρικούς. Οι ληστές αξίωσαν από τους χωρικούς να τους φέρουν αμέσως ντουλαμάδες, φυσίγγια και ψωμί. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν η δολοφονία από το λήσταρχο του χωρικού Μπαζίνη και τραυματισμός τριών άλλων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Βασίλειος Νταβάνος, ο οποίος σκότωσε τον επικεφαλής των ληστών. Αιτία της συμπλοκής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν η διαταγή του λήσταρχου να πιαστεί και να δεθεί ο Νταβάνος, ο οποίος αυτό δεν το δέχτηκε και πυροβολώντας πρώτος σκότωσε το λήσταρχο. «Το πτώμα εξετέθη εις το ναόν του χωριού», αναφέρει το δημοσίευμα. «Προδίδει άνδρα ρωμαλαίον, πρώτου αναστήματος, μελαχροινόν και προερχόμενον πιθανώς εκ Τουρκίας, διότι ευρέθη επιστολή Τουρκιστί γεγραμμένη μετά σφραγίδος τουρκικής».
Την επομένη η εφημερίδα, συνεχίζοντας την πληροφόρηση για το ίδιο γεγονός σημειώνει ότι ο διευθυντής της αστυνομίας του νομού κ. Κηρύκος ευρισκόταν μία ώρα μακριά από τη συμπλοκή και παρά το γεγονός ότι ειδοποιήθηκε για το γεγονός, δεν έκανε τίποτα για να καταδιώξει τους ληστές, αλλά πήγε προς τον Καρβασαρά. Στο ανθρακοποιείο του Τσίτα οι εργάτες τρομοκρατήθηκαν και πενήντα απ’ αυτούς, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από την Μακεδονία «ετράπησαν σε φυγή». Διαδόθηκε επίσης ότι ένας από τους διαφυγόντες ληστές βρέθηκε τραυματισμένος στο χωριό Μπαμπαλιό τρεις ώρες μακριά από τη συμπλοκή

…και στον κόσμο

1776
Κυκλοφορεί το βιβλίο του Άνταμ Σμιθ «Ο πλούτος των Εθνών», ένα από τα κλασσικά συγγράμματα της οικονομικής επιστήμης.

 

 

1824
Αρχίζει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων.

 

 

1941
Αρχίζει η Εαρινή Επίθεση των Ιταλών στο αλβανικό μέτωπο, παρουσία του Μουσολίνι. Θα αποτύχει παταγωδώς.

 

 

1959
Η διάσημη κούκλα Barbie κάνει το ντεμπούτο της… Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια.

 

 

1971
Τα πέντε 9άρια του Αντώνη Αντωνιάδη. Στις 9 του μήνα, στις 9 το βράδυ ακριβώς, 9 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, το Νο9 του Παναθηναϊκού (Αντώνης Αντωνιάδης) επιτυγχάνει το 9ο γκολ του στα κύπελλα Ευρώπης, ανοίγοντας το σκορ στην αναμέτρηση Έβερτον – Παναθηναϊκού για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και θέτοντας τις βάσεις για την ιστορική πρόκριση της ομάδας του Φέρεντς Πούσκας στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

 

 

2000
Υποβάλλεται από την κυβέρνηση Σημίτη στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αίτηση ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ. «Καθυστερημένη κατά δύο χρόνια είναι η αίτηση», σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία. Την εκτίμηση ότι έρχονται μαύρες μέρες κι έγιναν εθνικές υποχωρήσεις, διατυπώνουν το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για σημαντικό γεγονός, αλλά για δυσανάλογο κόστος που κατέβαλε ο λαός.

 

 

Γεννήσεις

1921: Δημήτρης Χορν
Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς. Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1921 στην Αθήνα. Γονείς του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και στρατιωτικός Παντελής Χορν και η Ευτέρπη Αποστολίδη. Η οικογένεια του Παντελή Χορν είχε τρία παιδιά, τον Γιάννη, τη Νανά που πέθανε σε ηλικία 7 ετών και τελευταίο, τον Δημήτρη Χορν. Νονά του ήταν η διάσημη ηθοποιός Κυβέλη.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Ρ.Τ. από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 1974. Υπήρξε στενότατος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή .
Τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού Γεωργίου Α΄.
Ο Δημήτρης Χορν τα τελευταία τέσσερα χρόνια (απ’ το 1994), έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τελικά, πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998, από καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

 

1925: Μανώλης Αναγνωστάκης
Έλληνας ποιητής. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε ιατρική. Αδελφή του ήταν η θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη. Καταγόταν από το χωριό Ρούστικα Ρεθύμνης, όπου σώζεται το σπίτι του πατέρα του Ανέστη και του θείου του Χρήστου σπουδαίων Θεσσαλονικέων ιατρών, των οποίων ο πατέρας τους Εμμανουήλ Ανεστ. Αναγνωστάκης ήταν δάσκαλος Ρουστίκων και εισαγγελέας εφετων. Ο έτερος παππούς του Ιωάννης Κασιμάτης ήταν βουλευτής του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην ΕΠΟΝ. Κατά τη διετία 1943-1945 ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Ξεκίνημα, που ανήκε στον εκπολιτιστικό όμιλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είχε έντονη πολιτική δράση στο φοιτητικό κίνημα για την οποία φυλακίστηκε το 1948, ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Βγήκε από τη φυλακή με την γενική αμνηστία το 1951.
Ήταν ενταγμένος για κάποια χρόνια στο ΚΚΕ και μετά τη διάσπαση του, το 1968, εντάχθηκε στην πτέρυγα του ΚΚΕ εσωτερικού. Κατά την επταετή Χούντα ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση, ενώ το 1984 υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ Εσωτερικού.[11][12]
Δημοσίευσε κείμενά του για πρώτη φορά στο περιοδικό Πειραϊκά Γράμματα (1942) και αργότερα στο φοιτητικό περιοδικό Ξεκίνημα (1944), του οποίου υπήρξε και αρχισυντάκτης για μία περίοδο.
Το 1986 του απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο ποίησης για το έργο του «Τα Ποιήματα 1941-1971» και το 2002 το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας από τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, ενώ το 1997 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Γρηγορίου έχουν μελοποιήσει αρκετά ποιήματά του, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.

 

 

1960: Ζέλικο Ομπράντοβιτς
Σέρβος καλαθοσφαιριστής και προπονητής. Είναι ένας εκ των κορυφαίων προπονητών του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έχοντας κατακτήσει συνολικά εννέα φορές την Ευρωλίγκα (ρεκόρ) με πέντε διαφορετικές ομάδες, κερδίζοντας παράλληλα τον τίτλο του προπονητή της διοργάνωσης τρεις φορές (ρεκόρ). Με την ομάδα του Παναθηναϊκού δημιούργησε μία από τις σημαντικότερες δυναστείες στην ευρωπαϊκή καλαθοσφαίριση κατακτώντας 23 τίτλους από τους οποίους οι 5 είναι ευρωπαϊκά τρόπαια. Με τη τουρκική Φενέρμπαχτσε κατέκτησε 8 τίτλους σε 7 χρόνια, αναβαθμίζοντας με την παρουσία του στην ομάδα το στάτους της Φενέρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εκτός από την επιτυχία του σε επίπεδο συλλόγων, έχει κερδίσει σημαντικά τρόπαια με την εθνική ομάδα της Σερβίας ως προπονητής, όπως το 1997 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών και το 1998 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών. Το 2009 ψηφίστηκε από τους αθλητικούς συντάκτες στην Ελλάδα ως ο κορυφαίος προπονητής.

 

 

Θάνατοι

1855: Κίτσος Τζαβέλας
Έλληνας αγωνιστής της επανάστασης του ’21 από το Σούλι της Ηπείρου και μετέπειτα στρατηγός, υπουργός και πρωθυπουργός.

 

 

1990: Γεώργιος Κωστάκης
Έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης Ρώσων καλλιτεχνών. Η καταγωγή του ήταν από τη Ζάκυνθο. Τα χρόνια πριν και μετά τη ρωσική Επανάσταση, στη Ρωσία εκδηλώθηκε το πρώτο κίνημα αφηρημένης τέχνης, που κατόπιν θα γινόταν η κυρίαρχη μορφή τέχνης του εικοστού αιώνα. Ο Κωστάκης συνέλεξε τα έργα-καρπούς του κινήματος αυτού, που έμεινε γνωστό ως Ρωσική Πρωτοπορία. Η συλλογή του, που ξεκίνησε με την ανακάλυψη τριών κονστρουκτιβιστικών πινάκων σ’ ένα στούντιο της Μόσχας το 1946, θα γινόταν το μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της τέχνης αυτής εκείνη την εποχή.

 

 

1994: Τσαρλς Μπουκόφσκι
Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας, που έζησε κυρίως στο Λος Άντζελες. Έγραψε πάνω από 50 βιβλία, καθώς και πολλά μικρότερα κομμάτια, και έχει αναγνωριστεί ως πολύ σημαντικός για το είδος του, ενώ συχνά αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς και ποιητές ως μεγάλη επιρροή. Στα ελληνικά το όνομά του προφέρεται σωστά “Μπουκόβσκι” και όχι “Μπουκόφσκι” [αγγλ.] ηχητική σύζευξη του “wsk”.

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr