Σαν σήμερα (Δευτέρα, 24/02)

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

55η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 07:02

Δύση Ήλιου: 18:13

 

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Στη Ρουμανία γιορτάζουν την πρώτη ημέρα της άνοιξης και την ημέρα των ερωτευμένων (Dragobete).
Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Εσθονίας. Εορτάζεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας από την Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 1918.

 

Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Οσίου Ιωάννου του Θεριστού.
Οσίου Μποϊζίλ, του εκ Σκωτίας.
Αγίου Εθελμπέρτου βασιλέως της Αγγλίας.
Οσίου Εράσμου, του εκ Ρωσίας.

Καθολική Εκκλησία
Αγίου Ματθία, του αντικαταστάτη του Ιούδα του Ισκαριώτη στους 12 Αποστόλους. Ο Άγιος είναι προστάτης των αλκοολικών και των ξυλουργών.
Αγίου Μοδέστου.
Αγίου Σεργίου
Αγίου Εθελμπέρτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεγονότα
391 Θεοδόσιος Α’
Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α’ απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1964 Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.

1975 Οκτώ από τους καταδικασθέντες αξιωματικούς για το «Πραξικόπημα της Πιτζάμας»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. (Πραξικόπημα της Πιτζάμας)

1981 Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 14 θύματα και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης.

2012 Ο Πάνος Καμμένος, μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία λόγω «μνημονίων», ιδρύει νέο πολιτικό σχηματικό, με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

 

Γεννήσεις
1934 Χρήστος Λαμπράκης
Χρήστος Λαμπράκης, έλληνας εκδότης. (ΔΟΛ) (Θαν. 21/12/2009)

1949 Πασχάλης Τερζής
Πασχάλης Τερζής, έλληνας λαϊκός τραγουδιστής.

1955 Στίβεν Πολ Τζομπς
Στίβεν Πολ Τζομπς, αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer. (Θαν. 5/10/2011)

 

Θάνατοι
1704 Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ
Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ, γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ. Η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το πρελούδιο από το «Te Deum, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της Eurovision. (Γεν. 1643)

1903 Παναγιώτης Ποταγός
Παναγιώτης Ποταγός, έλληνας γιατρός και εξερευνητής. Εξερεύνησε την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο «Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού». (Γεν. 1839)

1984 Κούλης Στολίγκας
Κούλης Στολίγκας, έλληνας ηθοποιός, από τους χαρακτηριστικούς ρολίστες της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου. (Γεν. 1909)

sansimera.gr