Σαν σήμερα (Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου)

Γιορτάζουν

Αριάδνη, Ρωμύλος, Ρωμυλία.


Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Ανάγνωσης Ηλεκτρονικού Βιβλίου

Η Διεθνής Ημέρα Ανάγνωσης Ηλεκτρονικού Βιβλίου (ebook) καθιερώθηκε το 2014 από την OverDrive, τον μεγαλύτερο διανομέα ηλεκτρονικών βιβλίων στις ΗΠΑ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, με προφανή στόχο την προσέλκυση αναγνωστικού κοινού στη νέα αυτή μορφή βιβλίου.

Οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να διαβάσουν ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή και να το συζητήσουν με τους φίλους τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με τους συγγραφείς που συμμετέχουν στη γιορτή.

Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων διεξάγεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη προστασίας του υδάτινων πόρων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους πολίτες να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να τεστάρουν οι ίδιοι την καταλληλότητα του νερού που χρησιμοποιούν και να ασκούν έλεγχο στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις εταιρίες υδάτων.

Καθιερώθηκε το 2003 από την αμερικανική μ.κ.ο. America’s Clean Water Foundation και από το 2008 τα εκπαιδευτικά της προγράμματα πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου υπό την καθοδήγηση της μ.κ.ο. EarthEcho International των αδελφών Κουστό, παιδιών του διάσημου θαλασσοπόρου Ζακ-Ιβ Κουστό.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

Με ανακοίνωσή του προς τις διοικήσεις όλων των οικοδομικών και ξυλουργικών οργανώσεων Αγρινίου και περιχώρων το σωματείο χτιστών και τεχνιτών μπετόν Τριχωνίδας, αναφέρει ότι στην προσπάθειά του για ενότητα του οικοδομικού κλάδου πέτυχε τη συγχώνευση δύο σωματείων. Με αυτό το πνεύμα καλεί τις παρακάτω διοικήσεις σε κοινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σήμερα στις 7:00 το απόγευμα με θέμα την ενοποίηση όλων των οικοδομικών οργανώσεων Αγρινίου για την προώθηση της επίλυσης των αιτημάτων του κλάδου.(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 18.9.1975, σελ. 5)

…και αλλού

1827

Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Ιτέας (Σκάλα Σαλώνων). Ο Άστιγξ, κυβερνήτης του πλοίου «Καρτερία», καταστρέφει τουλάχιστον τρία τουρκικά πλοία και κυριεύει τρία αυστριακά, που προμήθευαν τρόφιμα τους Τούρκους.

 

 

1851
Tο πρώτο φύλο της εφημερίδας «New York Times»
Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας «New York Times».

 

 

 

 

1924
Η πρώτη ομάδα της ΑΕΚ
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εγκρίνει το καταστατικό ίδρυσης της ΑΕΚ.

 

 

 

 

1931

Με Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται στα 10 ναυτικά μίλια ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας, 4 περισσότερα από την αιγιαλίτιδα ζώνη.

 

 

 

1946
Εντίθ Πιάφ
Η Εντίθ Πιάφ δίνει συναυλία στο «Θέατρο Κοτοπούλη» στην Αθήνα. Η 31χρονη γαλλίδα τραγουδίστρια θα γνωρίσει τον 25χρονο ηθοποιό Δημήτρη Χορν και θα τον ερωτευτεί σφοδρά, χωρίς ανταπόκριση.

 

 

2013
Παύλος Φύσσας (Killah P.)
Ενέδρα θανάτου για τον 34χρονο ράπερ Παύλο Φύσσα (Killah P.) στην Αμφιάλη. Δράστης ο 45χρονος χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος τον μαχαιρώνει στην καρδιά. Ομόθυμη καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» και από τη Χρυσή Αυγή, που αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.


Γεννήσεις

1905
Γκρέτα Γκάρμπο
Γκρέτα Γκάρμπο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον, σουηδή ηθοποιός. (Θαν. 15/4/1990)

 

 

 

1922
Γιάννης Γκιωνάκης
Γιάννης Γκιωνάκης, έλληνας ηθοποιός. (Θαν. 25/8/2002)

 

 

 

 

1956
Γιώργος Κιμούλης
Γιώργος Κιμούλης, έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου.

 

 

 

 


Θάνατοι

1783
Λέοναρντ Όιλερ
Λέοναρντ Όιλερ, ελβετός μαθηματικός, που ασχολήθηκε με πολλούς κλάδους των μαθηματικών,εισήγαγε νέες μεθόδους ανάλυσης και συνέβαλε θεμελιακά στη θεωρία των υπερβατικών συναρτήσεων. Είναι γνωστός για τη φερώνυμη εξίσωση του λογισμού των μεταβολών (1744) και τη φερώνυμη εξίσωση της κίνησης των ρευστών (1755),ενώ εισήγαγε τα σύμβολα: π, i (για τους φανταστικούς αριθμούς) και Σ (για τα αθροίσματα). Συνέβαλε επίσης και στην αστρονομία, διατυπώνοντας θεωρία για την κίνηση των πλανητών και των κομητών. (Γεν. 15/4/1707)

1970
Τζίμι Χέντριξ
Τζίμι Χέντριξ, αμερικανός ρόκερ. (Γεν. 27/11/1942)

 

 

 

 

 


Media group «Αgrinio 365» | Πηγή: Σαν σήμερα και Αρχείον Αγρινίου