Μ. Σελεβίστα & Δ. Χρόνης στον Antenna Star: Βιωματικά στοιχεία στην ταινία «Μ.Ι.Α» (Ηχητικό)

Για την ταινία μικρού μήκους «Μ.Ι.Α» η οποία προβάλλεται απόψε Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021, στις 9.30 το βράδυ στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Άνεσις», στο πλαίσιο των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης με ταινίες μικρού μήκους Αγρινιωτών σκηνοθετών*, μίλησαν στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Αυτή είναι η ζωή» με τη Νάντια Μπούτα, ο σεναριογράφος – σκηνοθέτης Δημήτρης Χρόνης και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μέλισσα Άννα Σελεβίστα.

  • Η Μέλισσα Άννα Σελεβίστα είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ. και τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος Ακουστικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Ήχου. Από το 2014 έως το 2017 ανήκε στην Ομάδα Κουκλοθεάτρου του δήμου Αγρινίου ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια παραστατικών τεχνών (θεατρικού παιχνιδιού, αφήγησης, κινηματογράφου). Από το 2016 ανήκει στο τμήμα Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης δήμου Αγρινίου. Ζει στο Αγρίνιο όπου εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μ.Ι.Α.
  • Ο Δημήτρης Χρόνης είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός και απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Ακουστικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Ήχου. Ασχολείται με τα πολυμέσα, τόσο σε επίπεδο καταγραφής (Cinematography, Audio Field Recording), όσο και σε επίπεδο Post Production (Color Grading, Sound Restoration/ Design). To «Μ.Ι.Α» είναι η πρώτη ταινία μικρού μήκους σε εξολοκλήρου δικό του σενάριο και σκηνοθεσία.

* Η ταινία μικρού μήκους «Μ.Ι.Α» προβάλλεται κατ’ εξαίρεση, στο πλαίσιο των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης με ταινίες μικρού μήκους Αγρινιωτών σκηνοθετών, καθώς ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της Δημήτρης Χρόνης κατάγεται από την Αχαΐα και πρωταγωνίστρια είναι η Αγρινιώτισσα Μέλισσα Άννα Σελεβίστα.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Μ.Ι.Α», Μέλισσα Άννα Σελεβίστα και ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της Δημήτρης Χρόνης γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που παρακολούθησαν στο πλαίσιο του κοινού μεταπτυχιακού τους προγράμματος Ακουστικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Ήχου. Η κοινή αγάπη τους για τον κινηματογράφο, επέφερε τη συνεργασία τους στην ταινία μικρού μήκους «Μ.Ι.Α», η οποία αν και είναι προϊόν μυθοπλασίας, περιέχει αρκετά βιωματικά στοιχεία της πρωταγωνίστριας.

Η ανάγκη μου να εξωτερικεύσω τη δική μου αλλαγή στάσης απέναντι στο αυτοάνοσο νόσημά μου, και η συνειδητοποίηση ότι τα όρια που μας θέτει η κοινωνία αλλά και ο ίδιος μας ο εαυτός πολλές φορές είναι ψεύτικα, «γέννησαν» την Μυρτώ, την ηρωίδα της ταινίας, η οποία -χωρίς μελοδραματισμούς- φτάνει στην απελευθέρωσή της, κι εγώ την ακολουθώ, λέει η Μέλισσα Άννα Σελεβίστα.

Η συνεργασία μας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και γενικότερα της παραγωγής της ταινίας, λειτούργησε και ως ένα είδος δραματοθεραπείας, λέει ο Δημήτρης Χρόνης, ο οποίος παρόλα αυτά θεωρεί ότι η Ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί οποιαδήποτε μορφής ιδιαιτερότητα. Αναφερόμενος στον αινιγματικό τίτλο της ταινίας, ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι πρόκειται για ένα αρτικόλεξο, το οποίο προέκυψε αρχικά τυχαία ως working title από τα αρχικά γράμματα των τριών πρώτων σελίδων του screenplay και διατηρήθηκε, δίνοντας στον θεατή την ευκαιρία να αποδώσει τη δική του ερμηνεία παρακολουθώντας την ταινία.

Τα γυρίσματα της ταινίας «Μ.Ι.Α» ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2000, και έχουν γίνει σε γραφικές τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας και στην παραλία Λιμνοπούλα στην Κάτω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας. Η πρώτη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, ενώ έχει προβληθεί σε Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στη Σερβία και σε πολλά Διεθνή διαδυκτιακά Φεστιβάλ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Χρόνη και της Μέλισσας Άννας Σελεβίστα στον Antenna Star 103.5:

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας «Μ.Ι.Α»:

Η ταινία μικρού μήκους «Μ.Ι.Α» θα προβληθεί για πρώτη φορά απόψε στο Αγρίνιο, στις 9.30 το βράδυ, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Άνεσις».

Στο πλαίσιο των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης με ταινίες μικρού μήκους Αγρινιωτών σκηνοθετών, θα προβληθούν επίσης οι ταινίες:

  • Μάνα μου καπνοφύτισσα – Σκηνοθεσία, Σενάριο: Στάθης Γαλαζούλας
  • Ο Γείτονας μου – Σκηνοθεσία, Σενάριο: Χρήστος Καρτέρης
  • Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα – Σκηνοθεσία, Σενάριο: Βαγγελιώ Σουμέλη
  • Θα πάρω μια βαθιά ανάσα και θα σου πω – Σκηνοθεσία, Σενάριο: Αλέξανδρος Χατζής
  • Ο Λαβύρινθος – Σκηνοθεσία, Σενάριο: Δημήτρης Παπαθανάσης

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται ακολουθώντας τις οδηγίες και το πρωτόκολλο των υγειονομικών αρχών.