Σημαντικό διήμερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις Βρυξέλλες (Βίντεο)

Μια σειρά από γεγονότα έφεραν στο  επίκεντρο την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το διήμερο 21-22 Μαρτίου 2018, στις Βρυξέλλες:  Η απονομή του βραβείου του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας, αλλά και οι παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα σε ευρωπαϊκά όργανα, προκάλεσαν συζητήσεις για την περιοχή μας.

Η διήμερη παρουσία, στις Βρυξέλλες, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ήταν άκρως παραγωγική, καθώς  είχε τη δυνατότητα να θέσει φλέγοντα ζητήματα, παρουσία κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Διαμεσογειακής Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., αλλά και ως Αντιπροέδρου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παράλληλα,  η βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας», που την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων προορισμών της Ευρώπης, αποδεικνύει και αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να έχει η Δυτική Ελλάδα, με τις στοχευμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας το βράδυ της  Πέμπτης 22 Μαρτίου 2018 παρέλαβε το βραβείο που κατέκτησε η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE» (EDEN) – «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Η τελετή απονομής των βραβείων αριστείας EDEN πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια επίσημου δείπνου στις Βρυξέλλες, όπου η Πάτρα ως Προορισμός Αριστείας βρέθηκε ανάμεσα σε 18 διακριθέντες προορισμούς της Ευρώπης.

«Πρόκειται για ένα τιμητικό τίτλο, ο οποίος έρχεται να επισφραγίσει κι επίσημα ότι η Δυτική Ελλάδα με την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει, επάξια κατατάσσεται στους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς προορισμούς. Καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας εστιάζοντας στην Πάτρα,   που είναι η έδρα της Περιφέρειας μας. Η διάκριση που πετύχαμε υπογραμμίζει τη δυναμική της πόλης ως αναδυόμενο τουριστικό προορισμό και δικαιώνει την επιλογή μας να θέσουμε σε προτεραιότητα την ανάδειξη των ισχυρών δυνατοτήτων της Δυτικής Ελλάδας»  ανέφερε  ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση.

 

Παρέμβαση για το μεταναστευτικό

Ιδιαίτερης βαρύτητας  ήταν τόσο η παρέμβασή του για το μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και το γεγονός πως εκπροσώπησε την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στην συγκεκριμένη συζήτηση, που διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης 22 Μαρτίου 2018. Άλλωστε δεν είναι τυχαία  η αναφορά, ξένων μέσων ενημέρωσης, στην ομιλία του.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ως Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), συμμετέχοντας στις εργασίες της  Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ), μίλησε εκπροσωπώντας την Ομάδα του PES, στην ειδική συνεδρίαση που έγινε για το μεταναστευτικό, παρουσία του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

«Είναι περιττό να προσποιούμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με μια έκτακτη ανάγκη που συμβαίνει μια μόνο φορά. Αντιμετωπίζουμε ένα μακροχρόνιο φαινόμενο επίδοξων μεταναστών, που έχει προκληθεί τόσο από τις βίαιες συγκρούσεις στη γειτονιά μας, όσο και από τις κραυγαλέες ανισότητες που μας περιβάλλουν.

Όπως γνωρίζετε καλά, στη χώρα μας, η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι στο επίκεντρο του πολιτικού γίγνεσθαι, σε τόνους συχνά βίαιους και διαβρωτικούς για τον κοινωνικό ιστό. Όσοι ενεργούν με υπευθυνότητα και με γνώμονα την αλληλεγγύη έχουν συχνά τιμωρηθεί, και αυτό το βλέπουμε σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» , τόνισε ο Απόστολος Κατσιφάρας και κατέληξε με έμφαση: «Εάν δεν θέλουμε να αφήσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια όσων θέλουν να την αποδημήσουν, χρειαζόμαστε επειγόντως μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης», στην αντιφώνησή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

 

Απ. Κατσιφάρας: Να μην χαθεί η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές προκλήσεις

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μετά το 2020, προκειμένου να διατεθούν ορθά πόροι, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές προκλήσεις του μέλλοντος και να υπάρξει μια ισχυρή και με επαρκείς πόρους πολιτική συνοχής σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών,  στην οποία παρέστη η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, απευθυνόμενος προς την ευρωπαία αξιωματούχο σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει αυτή η ευκαιρία να πάει χαμένη. Κατά τα προσεχή έτη η αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων  όπως: η μακροχρόνια ανεργία, η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας, η γήρανση του πληθυσμού, η ένταξη των μεταναστών, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η προαγωγή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, θα αποτελέσουν κρίσιμα ζητήματα.  Επομένως η πολιτική συνοχής θα  πρέπει να παραμείνει βασική συνιστώσα. Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατή συνέργεια με δράσεις που χρηματοδοτούνται από όλα τα διαρθρωτικά ταμεία».

 

Δείτε το βίντεο με την παραλαβή του βραβείου EDEN από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα: