Σουηδία: Νέος Πρωθυπουργός εντός της ημέρας ο Ουλφ Κρίστερσον

Ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να αναδειχθεί και τυπικά νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας εντός της ημέρας, επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Στον κ. Κρίστερσον, επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών, είναι απαραίτητη ψήφος εμπιστοσύνης από τα μέλη της Ρίξνταγκ (της σουηδικής Βουλής). Αν δεν καταψηφιστεί, η νέα κυβέρνησή του θα παρουσιαστεί αύριο Τρίτη και θα ορκιστεί από τον βασιλιά Κάρολο Ιστ΄ Γουσταύο.

Οι Μετριοπαθείς θα σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους και θα συνεργαστούν στενά, αν και ανεπίσημα, με το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα.

Το δεξιό στρατόπεδο των Μετριοπαθών του Κρίστερσον και των Σουηδών Δημοκρατών εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία —τις 176 από τις 349 έδρες της σουηδικής εθνικής αντιπροσωπείας— στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Κρίστερσον θα διαδεχθεί την Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον, τερματίζοντας οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της Σουηδίας από τους Σοσιαλδημοκράτες.

 

protothema.gr