Στ. Γιακουμάτου: «Μαζεύοντας την καθαρή λάσπη έπλασα τα πρώτα μου παιχνίδια»

«Η Κεραμική – Αγγειοπλαστική είναι από τις αρχαιότερες Τέχνες που έχουν καταγραφεί στην Ιστορία της ανθρωπότητας, με αρχαιολογικά ευρήματα που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό της κάθε εποχής», μου λέει η Δασκάλα Κεραμικής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου, κ. Στέλλα Γιακουμάτου, σε συνάντησή μας στην Αίθουσα που φιλοξενεί το Τμήμα Κεραμικής στο Αγρίνιο, κατά τη διάρκεια ενός προγραμματισμένου μαθήματος σε ένα από τα Τμήματα Ενηλίκων.

 Και συνεχίζει:

«Ο πηλός, ως γήινο υλικό, μορφοποιείτε εύκολα και δίνει ψυχική ηρεμία και ισορροπία σε όσους έρχονται σε επαφή με αυτόν. Ο υγρός πηλός παίρνει την επιθυμητή μορφή από τα ανθρώπινα χέρια με διάφορες τεχνικές που έχουν αναπτυχτεί και με τη βοήθεια του παραδοσιακού τροχού αγγειοπλαστικής. Στη συνέχεια τα αντικείμενα ξεραίνονται σε θερμοκρασία δωματίου διακοσμούνται και τέλος μπαίνουν σε ειδικό φούρνο (καμίνι) και ψήνονται για να πάρουν την τελική τους μορφή αλλάζοντας κατάσταση από πήλινα σε κεραμικά.»

Της ζητώ να μου πει πως ξεκίνησε η σχέση της με την Κεραμική:

«Ως παιδί αγροτικής οικογένειας είχα την πρώτη μου επαφή με τον πηλό (χώμα) στα καπνοτόπια του κάμπου του Αγρινίου. Μαζεύοντας την καθαρή λάσπη μετά από το πότισμα του χωραφιού, έπλασα και δημιούργησα τα πρώτα μου παιχνίδια (κούκλες, ρόδες για τα καροτσάκια από κολοκύθι)… Τα έπλαθα, τα άφηνα στον ήλιο και περίμενα με υπομονή ώσπου να στεγνώσουν για να μπορώ να τα χρησιμοποιήσω.

Από το 1987 έως το 1989 σπούδασα στη Σχολή Κεραμικής – Αγγειοπλαστικής στην Αθήνα, και έπειτα έκανα μετεκπαίδευση στην Πορτογαλία και εξασκήθηκα σε Ιδιωτικά Εργαστήρια στην Αθήνα. Επιστρέφοντας στην πόλη όπου μεγάλωσα, στο Αγρίνιο, θέλησα να φέρω την Τέχνη της Κεραμικής στον τόπο μου.»

Η Κεραμίστρια Στέλλα Γιακουμάτου συμμετείχε σε εκθέσεις τόσο τοπικές, όσο και σε άλλες  πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων:

  • το 2009 σε ομαδική έκθεση στο Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής στην Αθήνα
  • το 2012 σε ομαδική έκθεση Κεραμιστών στο Παλαιό Αρσάκειο Πάτρας
  • το 2017 συμμέτοχη στην έκθεση «Πρόσφορα ΙΙΙ» με έργα – δωρεές που προσέφεραν στη Δημοτική Πιθανοκοθήκη Αγρινίου σημαντικοί Έλληνες Εικαστικοί.

Το Εργαστήρι Κεραμικής:

«Η προσέλευση στο Τμήμα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, λόγω των δύσκολων καιρών που περνάμε που οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να έρθουν πιο κοντά στην δημιουργία. Τα Τμήματα είναι ολιγομελή, έτσι ώστε να γίνεται εποικοδομητική και αποδοτική διδασκαλία.» λέει η κ. Στέλλα Γιακουμάτου.

Την ρώτησα πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις Κεραμικής:

«Ο εκτιμώμενος  χρόνος για να αποκτήσει κάποιος τις βασικές γνώσεις είναι περίπου έξι μήνες, αλλά όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις, τόσο καλυτέρα μαθαίνεις το υλικό και τις τεχνικές του.

Στο Τμήμα Κεραμικής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου λειτουργούν παιδικά, εφηβικά και τμήματα ενηλίκων. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες. Διδάσκεται η Αγγειοπλαστική (παραδοσιακός τροχός) και η Πηλοπλαστική (κατασκευές στο χέρι) με πολλές τεχνικές. Παρέχονται γνώσεις ιστορικές για την Τέχνη, για το ψήσιμο και την διακόσμηση των αντικειμένων. Με λίγα λόγια, ο μαθητής παίρνει μια ολοκληρωμένη γνώση για την Τέχνη της Κεραμικής».

Οι εκθέσεις του Τμήματος Κεραμικής του Εικαστικού Εργαστηρίου στο τέλος της χρονιάς είναι πράγματι εντυπωσιακές και αποσπούν πάντα τις καλύτερες κριτικές.

«Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο τέλος της διδακτικής περιόδου, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και την αμέριστη συμπαράσταση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Μαρίας Παπαγεωργίου και του Διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου κ. Χρήστου Γαρουφαλή, οι οποίοι στηρίζουν επί σειρά ετών τη λειτουργία του Τμήματος Κεραμικής και τους οποίους ευχαριστώ θερμά.» καταλήγει η κ. Στέλλα Γιακουμάτου.


Συνέντευξη: Νάντια Μπούτα
«Agrinio365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr