Σταϊκούρας: Πάνω από 24 δισ. ευρώ η στήριξη – Απάντηση σε Αχτσιόγλου

Τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού υπερβαίνουν, πλέον, τα 24 δισ. ευρώ, ενώ σε ταμειακό κόστος ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ, διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην κριτική που άσκησε η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ‘Εφη Αχτσιόγλου.

Η κυρία Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Βρούτση,  υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας γίνεται εις βάρος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι ήδη 200.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη κινδυνεύουν να χαθούν, «γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στήριξης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των μισθών».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε την κ. Αχτσιόγλου να «μάθει να διαβάζει όλες τις γραμμές του Δελτίου Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και να μην ασχολείται αποκλειστικά με το σκέλος των δαπανών. Ξεχάσαμε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί εντελώς το σκέλος των εσόδων, διότι ποτέ δεν πίστευε στη μείωση φόρων, αφού, ως κυβέρνηση, υποστήριζε ότι συνειδητά είχε επιλέξει να υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας αναφορά στα μέτρα που έχει ανακοινώσει έως τώρα η κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις.

«Τα ανωτέρω ποσά αφορούν αποκλειστικά δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και υπολογίζονται με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανόνες αποτύπωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Δεν περιλαμβάνονται στα προαναφερθέντα ποσά πολλές άλλες έκτακτες δαπάνες, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δαπάνες άμυνας και δαπάνες αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέχρι το τέλος Αυγούστου το ταμειακό κόστος των μέτρων που είχαν ήδη υλοποιηθεί ανήρχετο σε 9 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία σε 12 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ταμειακό κόστος αναμένεται να προσεγγίσει τα 11,5 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία τα 15 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από τα 9 δισ. ευρώ ταμειακού κόστους έως το τέλος Αυγούστου:

  • 2,6 δισ. ευρώ αφορούν μείωση εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού (λόγω αναστολών φόρων και εισφορών, μείωσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος, μείωσης ΦΠΑ, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε αναστολή, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εποχικών επιχειρήσεων κ.ά.)
  • 3,1 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού ελευθέρων επαγγελματιών, μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα κ.ά.) και
  • 3,3 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού», διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

 


Media group «Agrinio 365» | Πηγή: Καθημερινή