Στη Φρανκφούρτη η έδρα της νέας Αρχής για την Καταπολέμηση της Παράνομης Νομιμοποίησης Εσόδων της ΕΕ

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση του αγώνα κατά των παράνομων χρηματοδοτήσεων και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η εκ περιτροπής βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι η νέα Αρχή που θα δημιουργηθεί για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της ΕΕ (AMLA) θα έχει έδρα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Μέχρι τώρα, οι Βρυξέλλες βασίζονταν στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τον έλεγχο του βρώμικου χρήματος και την επιβολή των κανόνων διαφάνειας, όμως τα κράτη-μέλη δεν συνεργάζονταν πάντα πλήρως.

Η νέα Αρχή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης κανονισμών για τη μεταρρύθμιση του κοινοτικού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Για να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης μετά την προσωρινή συμφωνία της Ευρωβουλής και της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί και επίσημα από τα δύο σώματα. Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την οριστική του έγκριση στα τέλη Απριλίου.

Σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η βελγική Προεδρία ανέφερε ότι η AMLA θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων και της νομιμοποίησης εσόδων από αυτές, καθώς και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην ΕΕ. Θα έχει περισσότερα από 400 άτομα προσωπικό και η λειτουργία της θα ξεκινήσει στα μέσα του 2025.

«Η AMLA θα αλλάξει το παιχνίδι στην πάταξη του βρώμικου χρήματος στην ΕΕ», δήλωσαν οι συνεισηγητές ευρωβουλευτές Έμιλ Ράντεφ και Εύα Μαρία Πόπτσεβα στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διευκρινίζει ότι «θα εποπτεύει τις πιο επικίνδυνες χρηματοοικονομικές οντότητες, θα επιβλέπει τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο να εμποδίζει τους φοροφυγάδες να παρακάμπτουν στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις».

Η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μέιριντ Μακγκίνες σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης θα καλύπτονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και νέες κατηγορίες εταιρειών, όπως οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.

«Μετριάζουμε τους κινδύνους που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις μεγάλων χρηματικών ποσών, επιβάλλοντας το όριο των 10.000 ευρώ σε όλη την ΕΕ για πληρωμές σε μετρητά. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους που ενέχει η κρυπτογράφηση και την ανωνυμία που επιτρέπει”, πρόσθεσε η κ. Μακγκίνες.

Η επιλογή της Φρανκφούρτης ως έδρα της νέας Αρχής σηματοδοτεί ότι για πρώτη φορά η πόλη που θα φιλοξενήσει ένα νέο οργανισμό της ΕΕ συμφωνήθηκε ισότιμα μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά την επιλογή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχολίασε ότι με αυτόν τον τρόπο «η Φρανκφούρτη θα ενισχυθεί περαιτέρω ως χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ευρώπη».

Άλλες 8 χώρες είχαν υποβάλει αίτηση για να φιλοξενήσουν την AMLA: το Βέλγιο (Βρυξέλλες), η Ιρλανδία (Δουβλίνο), η Ισπανία (Μαδρίτη), η Γαλλία (Παρίσι), η Ιταλία (Ρώμη), η Λετονία (Ρίγα), η Λιθουανία (Βίλνιους) και η Αυστρία (Βιέννη), με τη Φρανκφούρτη να συγκεντρώνει με διαφορά τις περισσότερες ψήφους και τη Μαδρίτη να έρχεται δεύτερη.

Πηγή: Reuters, Politico