ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Σήμερα η πρώτη Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου μετά τη δεινή ήττα

Απτόητα παρά το ναυάγιο της απλής αναλογικής, το οποίο συνετέλεσε καθοριστικά κατά την Κουμουνδούρου στη δεινή εκλογική ήττα της, εμφανίζονται ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει νέο πεδίο σύμπλευσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, με ορίζοντα τις επικείμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Την αρχή του… φλερτ ενόψει φθινοπώρου έκανε ο Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα της συνεργασίας των δύο προοδευτικών κομμάτων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Κατά τον κ. Τεμπονέρα, «η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η Ν.Δ. να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», ζητώντας να δημιουργηθεί «ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει».

Όπως εξήγησε ο κ. Τεμπονέρας, «το μέτωπο θα προκύψει με όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται τον πολιτικό συσχετισμό που έχει σχηματιστεί και είναι εξαιρετικά αρνητικός για όλη την κοινωνία, για να υπογραμμίσει με νόημα πως «όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».

Στον αντίποδα, της αυτόνομης καθόδου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές υπεραμύνθηκε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας πως «ο στόχος μας -και με δεδομένη την άρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συνεργαστούμε- είναι να έχουμε ισχυρή καταγραφή στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, να μη βαφτεί και πάλι ο χάρτης μπλε και να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Αυτοδιοίκηση».

Στην κατεύθυνση αυτή, «ο επόμενος σταθμός, που θα είναι και ένα crash test για μας, θα είναι οι ευρωεκλογές. Ο στόχος είναι μια ισχυρή ανάκαμψη, που θα μας επιτρέψει, σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής – καθώς χάθηκε πια, για δεκαετίες ενδεχομένως, η ιδέα των Κυβερνήσεων συνεργασίας, να διεκδικήσουμε να είμαστε πολύ καλύτεροι, πιο πειστικοί, πιο οργανωμένοι και αποτελεσματικοί, μιλώντας τη γλώσσα του παρόντος και του μέλλοντος, η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Επιφυλακτική η «Ομπρέλα»

Στο… τεχνικό επίπεδο παραπέμπουν, την ίδια ώρα, στελέχη της «Ομπρέλας» αναφορικά με την πιθανότητα κοινής καθόδου ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στελέχη της παρατηρούν ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με συνδυασμούς που δηλώνουν «στη συντριπτική πλειοψηφία τους θεωρητικά ανεξάρτητοι», αλλά στην πράξη συνυπάρχουν, ωστόσο, πολιτικές προτιμήσεις διαφόρων κατευθύνσεων, θολώντας για λόγους εκλογικού ανταγωνισμού το πολιτικό μήνυμα.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε συζήτηση περί Αυτοδιοικητικών Εκλογών θεωρείται πολυτέλεια στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. πριν ολοκληρωθεί η εσωκομματική συζήτηση για τον οδικό χάρτη ανασυγκρότησης του κόμματος, ο οποίος θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, αρχής γενομένης από σήμερα στις 11 το πρωί, οπότε συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την ήττα και με διευρυμένη σύνθεση, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος.

Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό στην απολογιστική πορεία που περιέγραψε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο ίδιος, μάλιστα, επέλεξε για την δρομολόγηση των εσωκομματικών αλλαγών να απέχει – για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- από την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία μετέχει ως παρατηρητής.

Αντιθέτως, παρών στις διαδικασίες της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναμένεται να είναι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναμένεται να προσέλθει στις εργασίες της αναπτερωμένος από την αύξηση των δυνάμεων του κόμματός του στις τελευταίες εκλογές.

Αποστάσεις από το χρίσμα της Αθήνας

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. ετοιμάζεται να διαδραματίσει ρόλο ισχυρής αντιπολίτευσης στη νέα Βουλή, επενδύοντας στην ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των ποσοστών και της απήχησής του στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, στελέχη του σχολίαζαν ως εκτός πλαισίου κάθε συζήτηση περί κοινής καθόδου με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. στους Δήμους και τις Περιφέρειες, όταν η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να διατηρεί διαχρονικά και επιδραστικά ερείσματα, όπως και σημαντική εκπροσώπηση σε επίπεδο προσώπων και συνδυασμών που ηγούνται των τοπικών κοινωνιών ανά την Ελλάδα.

Πολύ περισσότερο, όταν αντιδράσεις συναντά η Κουμουνδούρου ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις που έσπευσε η ίδια να δώσει χρίσμα, όπως στην περίπτωση της υποψηφιότητας του Μπασκετμπολίστα, Νίκου Παππά για τον Δήμο Αθηναίων. Ο τελευταίος έσπευσε χθες να αποστασιοποιηθεί δημόσια από την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την προσπάθεια του, προκειμένου να διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων. Μιλώντας, ωστόσο, ο κ. Παππάς στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει το δήμο, αλλά και στην επιλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να τον στηρίξει. «Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας με στήριξε δημόσια. Από εκεί και πέρα, είναι ένα κόμμα που ουδέποτε είχα καμία αλληλεπίδραση στο παρελθόν. Μάλιστα διάφορες κινήσεις του δεν με εξέφραζαν απόλυτα. Παρόλα αυτά εκτιμώ ότι είδαν σε εμένα ένα πρόσωπό που μπορεί να κάνει καλύτερη αυτή την πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, καθιστώντας δημόσια σαφές πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. είναι ένα κόμμα που δεν τον εκφράζει απόλυτα.

Γεωργία Σαδανά – protothema.gr

 

Διαβάστε επίσης: Τα Αγροτικά Δίκτυα συμβάλλουν στην εφαρμογή της Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης