ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Οι τέσσερις υποψήφιοι Πρόεδροι – Όρους θέτει για να κατέβει ο Πολάκης

Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι υποψήφιοι για την Προεδρία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. ενώ σύγχυση δημιουργήθηκε με τον Παύλο Πολάκη.

Ο Βουλευτής των Χανίων ενώ ανέβηκε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής γιατί είχε γραφεί στον κατάλογο των υποψηφίων για την προεδρία στη συνέχεια έθεσε όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να μετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Συγκεκριμένα να γίνει Συνέδριο και Εκλογή Προέδρου μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, ήταν η θέση που διατύπωσε ο Παύλος Πολάκης στη Συνεδρίαση της Κ.Ε.

Σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είπε ότι αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία, «τότε, ναι, είναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος».

«Αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

Ειδικότερα, ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι με την τοποθέτηση του σήμερα στη συνεδρίαση ξεκαθάρισε ποια είναι η άποψη του για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «Πρέπει να υπάρξει μια περίοδος στην οποία θα καταλήξουμε για τις αιτίες που χάσαμε το 2023, αλλά θεωρώ ότι δεν έχει γίνει και η σωστή εκτίμηση των αιτιών που χάσαμε το 2019 και έκανα μια αναλυτική τοποθέτηση στη συνεδρίαση γι’ αυτό».

Είπε ότι «πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο (σ.σ. μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές) που θα ξεκαθαρίσει τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την επόμενη χρονική περίοδο ως της κεντρικής δύναμης της κυβερνώσας Αριστεράς, ως της κεντρικής δύναμης και κορμού της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τους λόγους που η κοινωνία μας γύρισε την πλάτη και να διατυπώσουμε ένα πρόγραμμα τόσο στο επίπεδο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όσο στις αλλαγές στη δικαιοσύνη, στη μάχη κατά της διαπλοκής που πρέπει να είναι προμετωπίδα, στην πολιτική αναδιανομής υπέρ της εργασίας και των μικρομεσαίας επιχειρήσεων, στην ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους». Ένα τέτοιο προγραμματικό πλαίσιο θα αποτελεί την απεύθυνση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην κοινωνία, είπε.

Εξήγησε ότι γι’ αυτό πρότεινε να γίνει συνέδριο αμέσως μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και ότι στη Δ.Ε.Θ. μπορεί κάλλιστα να εκπροσωπήσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε και μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές να καταλήξουμε σε αυτά, και αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία τότε ναι είναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος».

Πρόσθεσε ότι όμως «αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ε. ο κ. Πολάκης είχε διατυπώσει αναλυτικά τις δικές του θέσεις για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών εκλογής προέδρου.

Συγκεκριμένα ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι για εκείνον «παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση Συνεδρίου μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση».

Είπε ότι «δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει».

Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι «εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος». Ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας:

«Ζητώ συγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.».

newsit.gr

 

Διαβάστε επίσης: ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Ο Στέφανος Τζουμάκας ο τρίτος υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου