ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία: Εγκρίθηκαν και οι πέντε υποψηφιότητες για την Προεδρία

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία: Εγκρίθηκαν και οι πέντε υποψηφιότητες για την Προεδρία

Με στοίχημα τη μεγάλη συμμετοχή και το σχέδιο για την πολιτική και εκλογική ανάκαμψη του κόμματος, το Σιαρκές Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. άνοιξε σήμερα (2.9.2023) τον δρόμο για την εκλογή της νέας ηγεσίας.

Οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έδωσαν το στίγμα τους ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική τους για την επόμενη μέρα, ενώ δεν έλειψαν και οι εσωκομματικές αιχμές με αναφορές στα αίτια της ήττας. Στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκαν οι πέντε υποψηφιότητες για την ηγεσία, ενώ οι εκλογές για το νέο αρχηγό θα γίνουν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η Έφη Αχτσιόγλου με τον «αέρα» του φαβορί κέρδισε τις εντυπώσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης συσπείρωσε γύρω του μέλη και στελέχη που έχουν αναφορά τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε ένα ξεκάθαρο αριστερό πολιτικό πλαίσιο -κόντρα στην λογική Τσίπρα- και τα έβαλε με τη «βαρβαρότητα των σόσιαλ μίντια», ο Νίκος Παππάς έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ανοιχτεί το κόμμα πέραν των ορίων του κόμματος και ο Στέφανος Τζουμάκας άσκησε σκληρή κριτική λέγοντας ότι αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. ήταν σοβαρός, ο Μητσοτάκης θα ήταν στην Αντιπολίτευση.

Το Συνέδριο ξεκίνησε σε θερμό και ενωτικό κλίμα με χαμόγελα, αγκαλιές και σέλφι των υποψηφίων, χωρίς την Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Οι αναφορές στον πρώην Πρόεδρο ήταν άμεσες και έμμεσες με πιο ηχηρές αυτές που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χωρίς να τον αναφέρει του άσκησε δριμεία κριτική.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους υποψήφιους ήταν η κοινωνική αναφορά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το ιδεολογικό του στίγμα, οι νέες προτάσεις για το αύριο και η δυνατότητά του να διεκδικήσει ξανά τη διακυβέρνηση του τόπου.

Το βασικό θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης: Τι κόμμα θα είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.; Κόμμα ανοιχτό, αυστηρών κανόνων, με ιδεολογικά ρεύματα; Ένα κόμμα της Αριστεράς ή μια ευρύτερη Παράταξη;

Η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε την ανάγκη να κατέβει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. στην κοινωνία. «Δε θέλουμε να εκφράσουμε την οικονομική ολιγαρχία, τα κομματικά τζάκια και τις ελίτ. Δεν είμαστε με όλους. Ήμασταν και είμαστε με τους πολλούς» είπε ενώ απάντησε και στα σενάρια περί εμπλοκής συμφερόντων στην εκλογή της νέας ηγεσίας:

«Καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τάχα κέντρο της διαπλοκής στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διάφορα μιντιακά και σοσιαλμιντικακά κέντρα με πρόσβαση και στο κόμμα μας».

Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα , θύμισε ότι «πέτυχε το ιστορικά αδιανόητο: την Αριστερά στην Κυβέρνηση». Το τετράπτυχο πάνω στο οποίο κινήθηκε η πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου ήταν: Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος – Νέο αναπτυξιακό, παραγωγικό μοντέλο – Εργασιακές Σχέσεις – Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Κάνοντας μία κίνηση προς την πλευρά Κασσελάκη, η Έφη Αχτσιόγλου υπερασπίστηκε το δικαίωμα του καθενός για τον σεξουαλικό του προσδιορισμό.

Η αναφορά της αυτή μάλιστα έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ενώ την ευχαρίστησε στην αρχή της ομιλίας του και ο πέμπτος υποψήφιος για την κούρσα της διαδοχής.

Με τα φώτα στραμμένα πάνω του, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε εμφανώς τρακαρισμένος απέναντι στο ακροατήριο του κόμματος του διεκδικώντας ωστόσο τον ρόλο του συνεχιστεί του έργου του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο «ελληνικό όνειρο» και παρουσίασε το σχέδιο του «για να χτίσουμε τη νέα Αριστερά».

Υποστήριξε ότι «έχουμε απέναντί μας ένα δεξιό παρακράτος, μια λερναία Ύδρα. Και όσο άλλοι χαϊδεύουν τα κεφάλια της, εμείς μπορούμε και πρέπει να κάψουμε το κτήνος. Τώρα!».

Με αρκετές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε ότι «την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν τα κόμματα του άλλοτε κραταιού δικομματισμού» και ανέφερε: «Είδα ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το «δεξιά απόκλιση». Δεξιά απόκλιση θεωρούν οι ίδιοι σήμερα και τη δίκη μου υποψηφιότητα. Εμένα τον ίδιο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι εάν το ζητούμενο για κάποιους είναι ένα κόμμα που θα κινείται μεταξύ 10% και 15% για να συνεργάζεται – προσφέροντας την αριστερή του καθαρότητα- με το κεντροδεξιό ΠΑ.ΣΟ.Κ. ώστε «να φτιάξουμε μια δήθεν κεντρώα Κυβέρνηση», τότε μάλλον ο ίδιος δεν είναι ο καταλληλότερος».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μεγάλη έμφαση στην αριστερή πολιτική ταυτότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στην ανάγκη να παραμείνει ένα κόμμα ανοιχτό στα ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς.

Υποστήριξε ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει με θέσεις και αναφορά στην κοινωνία έτσι ώστε να είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου το 2026.

Εξηγώντας τη θέση του για το debate, είπε: «Είμαστε χαρούμενοι να συζητάμε μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κανένας από τους τέσσερις υποψήφιους δεν είναι αντίπαλος. Η Αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους».

Επέμεινε στο ζήτημα της ιδεολογικής καθαρότητας με αιχμή προς την Έφη Αχτσιόγλου για τις ταμπέλες που σήμερα δε χρειάζονται και με το κλείσιμο της ομιλίας του απάντησε στα περί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του 15%.

«Ακούω ότι ο Ευκλείδης θέλει κλειστό κόμμα και δεν είναι υπέρ της διεύρυνσης. Εγώ είπα ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση αλλά όχι μόνο από πάνω. Ένα κόμμα που θέλει τη γείωση και τη διεύρυνση, δουλεύει με δουλειά μυρμηγκιού από την επόμενη ημέρα των Εκλογών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Παππάς επικεντρώθηκε στο τι θα πρέπει να κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι η «διάκριση Αριστερά-Δεξιά, ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει».

Υποστήριξε ότι μια παράταξη νίκης θα πρέπει να εκτείνεται από την Αριστερά μέχρι το δημοκρατικό κέντρο, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη δυνατότητα που δίνει η εκλογή ηγεσίας για διεύρυνση της εκλογικής βάσης του κόμματος.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική δημοκρατία στο κόμμα των Μελών» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι αν έρθει μία συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήθηκαν την περίοδο 2015-2019, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα και τη σταθερότητα στην περιοχή, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δε θα πρέπει να δώσει τέτοια συναίνεση.

Ο Στέφανος Τζουμάκας τόνισε ότι ότι «η συντόμευση της βάρδιας της Ν.Δ.» είναι υπόθεση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Επεσήμανε ότι οι οργανώσεις πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και μίλησε για ανοιχτό πόλεμο με τη διαπλοκή.

Ζήτησε επίσης «να δούμε ποιες πολιτικές ηττήθηκαν διαχρονικά στη χώρα» και ανέλυσε διεξοδικά πώς μπορεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ξαναπάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επιστρέψει δυναμικά.

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου – newsit.gr

 

Διαβάστε επίσης: Συμμαθητής της Δόμνας Μιχαηλίδου ο Στέφανος Κασσελάκης