Σύνοδος Κορυφής: Μεγάλες οι διαφορές των κρατών μελών – Προς νέο αδιέξοδο

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης κατά του κορωνοϊού ίσως να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι – Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών από την αυριανή σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Προς νέο αδιέξοδο οδεύει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε., που θα διεξαχθεί αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι διαφωνίες για τον τρόπο χρηματοδότησης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας παραμένουν μεγάλες. Ως εκ τούτου, ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ χαμηλός.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες της Ε.Ε. ίσως χρειαστούν έως το καλοκαίρι ή και ακόμα περισσότερο για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στην αυριανή Σύνοδο, οι «27» αναμένεται να συμφωνήσουν στο να χρησιμοποιήσουν τον κοινό τους προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 για να βοηθήσουν να τονωθεί η ανάπτυξη. Επίσης, αναμένεται ότι θα εγκρίνουν μέτρα άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 500 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.

 

Η τελική συμφωνία ενδέχεται και μετά τον Ιούνιο ή Ιούλιο

Ο αξιωματούχος, που μετέχει στην προετοιμασία της Συνόδου, ελπίζει να σημειωθεί πρόοδος τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, το χάσμα των χωρών του Βορρά και του Νότου παραμένει. Οι πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία απορρίπτουν τα αιτήματα για κορωνο-ομόλογα. Η πρόταση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους έρχεται από τον Νότο, με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η Κομισιόν, θέλοντας να συμβιβάσει τις δύο πλευρές, έχει προτείνει να διοχετεύσει έως 1,5 τρισ. ευρώ στην οικονομία αντλώντας κεφάλαια με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει «πραγματική απροθυμία» μεταξύ πολλών κρατών μελών για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν.

 

«Αγκάθι» το όποιο Ταμείο Ανάκαμψης

Οι χώρες βρίσκονται αρκετά μακριά από συμφωνία για το μέγεθος που θα πρέπει να έχει το όποιο ταμείο ανάκαμψης, για το εάν θα πρέπει να παρέχει επιδοτήσεις ή εξοφλητέα δάνεια, εάν θα μπορεί να εκδοθεί χρέος καθώς και το ύψος και το είδος αυτού, και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των χωρών.

«Για κάποια κράτη μέλη είναι σημαντικό να έχουμε επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλους μπορεί να είναι μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Είναι ευαίσθητο, είναι μια δύσκολη πολιτικά συζήτηση».

«Υπάρχει αυτή η παρανόηση ότι ο Νότος θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση της COVID για να φορτώσει τα παλαιά του χρέη στις πλάτες του Βορρά», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ο Βορράς φοβάται ότι η αμοιβαιοποίηση χρέους θα μολύνει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική του κατάσταση στο μέλλον μέσω των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον Νότο».

protothema.gr