Θανάσης Παπαθανάσης: «Τακτοποίηση αναγκών του Ε.Σ.Υ.» (Video)

Ομιλία του Βουλευτή Θανάση Παπαθανάση στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του εκτάκτου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη εκτάκτων και αμέσων αναγκών του ΕΣΥ καθώς και τον εξορθολογισμό στη διαδικασία πρόσληψης  λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κάλυψη εκτάκτων και αμέσων αναγκών του ΕΣΥ καθώς και τον εξορθολογισμόστη διαδικασία πρόσληψης  λοιπού υγειονομικού προσωπικού του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ.Παπαθανάσης ανέδειξε τα άμεσα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης στην επίλυση με τρόπο άμεσο και ποιοτικό ζητημάτων στελέχωσης του ΕΣΥ που είχαν καταστεί έκτακτα και επιτακτικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπαθανάση: 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι!

Έχοντας την εμπειρία από την περίοδο της πανδημίας που δώσαμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή ως φαρμακοποιοί και από τη θέση της διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μαζί με όλους τους υγειονομικούς οφείλουμε να παρεμβαίνουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει. Αυτό κάνουμε και σήμερα.

Από τη μία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προχωράει  η δημιουργία νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και Κέντρων Υγείας με στόχο τη βελτίωση  της καθημερινότητας των πολιτών, από την άλλη, ωστόσο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε  την ελλιπή στελέχωση του ΕΚΑΒ που αποτελεί την πρώτη επαφή του ασθενούς με το Εθνικού Συστήματος Υγείας, την άμεση επέμβαση. Μόλις στο πρόσφατο παρελθόν γίναμε μάρτυρες ουκ ολίγων δυσάρεστων περιστατικών, τα οποία μας υπενθυμίζουν την κατεύθυνση στην οποία οφείλουμε να στραφούμε.

Η ανάγκη άμεσης στελέχωσης των ασθενοφόρων οχημάτων είναι επιτακτική. Το πρόβλημα είναι εντονότερο εν μέσω θέρους που η τουριστική κίνηση σε όλη τη χώρα είναι στο απόγειο και η ανάγκη των πρώτων βοηθειών και της άμεσης επέμβασης απαραίτητη.

Υπό τις συνθήκες αυτές η κυβέρνησή μας αποφάσισε την άμεση αξιοποίηση στελεχών της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων για να επανδρώσουν τα οχήματα άμεσης επέμβασης του ΕΚΑΒ προκειμένου να καλυφθούν τα κενά οδηγών που υπάρχουν.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει ισχύ έως 31/12/2023. Προφανώς και πρόκειται για επίδειξη άμεσων αντανακλαστικών προς αξιοποίηση ενός μάχιμου δυναμικού για τη στελέχωση της πρώτης γραμμής της μάχης της δημόσιας υγείας.

Αυτό κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνιμη λύση στο ζήτημα και σίγουρα δεν αποτελεί μια μόνιμη παρέμβαση αλλά έκτακτη και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με υψηλά κατηρτισμένο προσωπικό. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί γι’ αυτή την τετραετία την πλήρη αναμόρφωση του ΕΣΥ με βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών  προς τον πολίτη.

Έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους προεκλογικά και προγραμματικά από όλους μας στη Νέα Δημοκρατία ότι πρέπει και θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Καλούμαστε σήμερα να κυρώσουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να στελεχώσουμε με 191 πληρώματα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ενώ τα τοποθετούμε άμεσα σε 61 νησιωτικές καιτουριστικές περιοχές όπως και δυσπρόσιτες, για να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες των Κέντρων Υγείας για άμεση επέμβαση και διακομιδή.

Παράλληλα, ανοίγει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για άμεση πρόσληψη λοιπού επικουρικού προσωπικού. Πρόκειται για σύνολο θέσεων 250 ατόμων κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων με διετή θητεία που αφορούν το στελεχιακό δυναμικό του ΕΚΑΒ της Αττικής.

Από τους 250 που αφορούν οι θέσεις αυτές, οι 40 θα είναι οι μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ που καλύπτουν τις αστικές ανάγκες της άμεσης και ακόμα ταχύτερης επέμβασης.

Περνώντας στο δεύτερο μέρος της εκτάκτου νομοθετικής παρέμβασης, προβλέπονται ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση και εκκαθάριση των δαπανών προμήθειας μονοκλονικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων αντιμετώπισης της νόσου covid, κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής διάταξης και ιδίως της κείμενης νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, λόγω της φύσεως και του εξαιρετικού και επείγοντος χαρακτήρα αυτών των συμβάσεων.

Για την πλήρωση και κάλυψη επιτακτικών αναγκών των δημοσίων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας,  προβλέπουμε την κατάρτιση ηλεκτρονικών καταλόγων, από τους οποίους θα επιλέγεται και για ορισμένες μόνο κατηγορίες κλάδους και ειδικότητες προσωπικού και για μέρος των επικουρικών προσόντων προκειμένου, να διασφαλιστεί αφενός, η ταχύτερη κάλυψη των αναγκών των φορέων και αφετέρου, η ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη απορρόφηση των εγγεγραμμένων στους ηλεκτρονικούς καταλόγους των υποψηφίων  ενώ, συμπληρώνεται και αναπροσαρμόζεται η νομοθετική εξουσιοδότηση, για την ρύθμιση κάθε θέματος που σχετίζεται με την πρόσληψη του  λοιπού επικουρικού προσωπικού.

Τελευταία και αφορώσα το ΕΣΥ προσωρινή νομοθετική παρέμβαση, ρυθμίζει με παράταση τη θητεία των διοικητών, του Εθνικού Συστήματος Υγείας ,και των Προέδρων και Διευθυνόντων  Συμβούλων, των εκπαιδευόμενων  φορέων του Υπουργείου Υγείας έως 30/9/2023, προκειμένου για την εύρυθμη λειτουργία κατά την περίοδο του θέρους.

Το επόμενο τρίτο μέρος του παρόντος σχεδίου νόμου, αφορά ορισμένες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείο Εσωτερικών, διευκρινιστικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα ενόψει και των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, επί του άρθρου 7, αποσαφηνίζονται ζητήματα προκύπτοντα από του προσδιορισμού των εκλογικών περιφερειών ενώ, συγχρόνως, καθορίζεται και το καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο.

Περαιτέρω στο άρθρο 9, αποσαφηνίζονται όροι και έννοιες της εκλογικής νομοθεσίας ώστε, να γνωρίζουν επακριβώς τις προϋποθέσεις που οφείλει να τηρεί ο κάθε υποψήφιος,αλλά και σύσσωμος ο συνδυασμός για την νομότυπη ανακήρυξή τους από το πρωτοδικείο

Με το παρόν σχέδιο νόμου ερχόμαστε να τακτοποιήσουμε προσωρινώς επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ με τον πιο άρτιο, ποιοτικό και αποτελεσματικό τρόπο δείχνοντας αποφασιστικότητα και πυγμή στην άμεση επίλυση κενών που διαπιστώσαμε το προηγούμενο διάστημα.

Κοιτάμε μπροστά για ένα καλύτερα σύστημα Υγείας.

Είμαστε ΕΔΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ για να προσφέρουμε ένα Κράτος φιλικότερο, ποιοτικότερο και πάνω απ’ όλα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ.

Σας καλώ όλους να ξεπεράσουμε τις κομματικές αγκυλώσεις και υπερψηφίσουμε, γιατί οι ανάγκες του ΕΣΥ υπάρχουν και η άμεση ικανοποίησή τους δεν έχει χρώμα ούτε κόμμα.

Σας ευχαριστώ! 

Δείτε την ομιλία του κ. Παπαθανάση:

Διαβάστε επίσης: Παραίτηση Νότη Μηταράκη από Υπουργός Προστασίας του Πολίτη – Ο Γιάννης Οικονόμου στη θέση του