Θεσμοθέτηση Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού

Θεσμοθέτηση Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού στη Βουλή ζητά η Europa Donna Hellas με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τη δημιουργία Υποεπιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων προτείνει στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής κο Κ. Τασούλα η ανεξάρτητη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Europa Donna Hellas (EDH), η οποία είναι μέλος του Πανευρωπαϊκού Συνασπισμού κατά του Καρκίνου του Μαστού Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition, με έδρα το Μιλάνο και συμμετοχή 47 κρατών–μελών.
Στην επιστολή που υπογράφει η ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της EDH κα Ε. Κουντουρά, προτείνεται η Επιτροπή  αυτή να μεριμνήσει για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κυρίως του νεανικού κοινού για τη σημασία της πρόληψης και  του σωστού τρόπου ζωής στη μάχη ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού καθώς και την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων όπως :
– Δημιουργία Εθνικού Αρχείου καταγραφής περιστατικών Καρκίνου του Μαστού.
– Αποζημίωση του γονιδιακού ελέγχου BRCA1&2, για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού.
– Σχέδιο πιστοποίησης όλων των κέντρων μαστού σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της EUSOMA.
– Πρόβλεψη αποκατάστασης των ασθενών μετά από μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού.
– Έγκριση δαπάνης για αγορά ψηφιακών μαστογράφων στα περιφερικά νοσοκομεία ( 1-2 ανά νομό) και πρόβλεψη για ασφαλή διάγνωση των αποτελεσμάτων είτε από έμπειρο ακτινοδιαγνώστη μαστού ή με αποστολή μέσω PAX, των αποτελεσμάτων κεντρικότερα.
– Σχέδιο πιστοποίησης όλων των απεικονιστικών κέντρων βάση όγκου μαστογραφιών που διενεργούνται και παλαιότητος/συντήρησης των μηχανημάτων.
– Πιστοποίηση Χειρουργών Μαστού σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
– Δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων στην επαρχία (ένα κέντρο/νομό).
– Θεσμοθέτηση πληθυσμιακού ελέγχου (screening) των γυναικών άνω των 40 ετών.

Η Europa Donna τα τελευταία 25 χρόνια εργάζεται σκληρά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο ο καρκίνος του μαστού να είναι ψηλά στην ιεραρχία των θεμάτων υγείας και τα σχετικά ψηφίσματα που επέτυχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ενσωματωθούν στην Κρατική Πολιτική όλων των κρατών μελών. Ως αποτέλεσμα, σε πολλά από τα 47 κράτη μέλη της Europa Donna διεθνώς έχουν ξεκινήσει βουλευτικές επιτροπές σε εθνικό επίπεδο παρόμοιες με αυτήν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς επίσης και  εθνικές μη κυβερνητικές επιτροπές με στόχο την ταχεία διεκπεραίωση των θεμάτων που αφορούν στον καρκίνο του μαστού.
Οι επιτροπές αυτές παίζουν ένα κυρίαρχο ρόλο στη μάχη που δίνεται σε κάθε μέλος κράτος να ακολουθήσουν πιστά τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που αφορούν στον Καρκίνο του μαστού και η πρόταση της Europa Donna Hellas έχει σαν στόχο την δημιουργία της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής ΕΔΩ