Το τσίπουρο Τυρνάβου στοιχείο της παράδοσης και της τοπικής οικονομίας

Το τσίπουρο και η διαδικασία απόσταξης του στην Ελλάδα, αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας ακολουθεί από τα βάθη των χρόνων. 

Ταυτόχρονα η παρασκευή του φημισμένου ελληνικού προϊόντος ακόμη και σήμερα στους παραδοσιακούς άμβυκες (καζάνια), παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της τοπικής οικονομία και συνεισφέρει στην προστασία και επιβίωση των αμπελώνων. Η περιοχή που φημίζεται για τη διατήρηση παραγωγής τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο είναι ο Τύρναβος της Λάρισας και τα περίχωρα του. Πρόκειται για μια περιοχή όπου το τσίπουρο παραμένει ένα από τα βασικότερα προϊόντα της τοπικής οικονομίας.

 

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου και Περιχώρων, Δημήτρης Παπαφίγκος, η παράδοση του τσίπουρου στην περιοχή του Τυρνάβου ξεκινάει από πολύ παλιά και φτάνει πίσω στο μακρινό 1912, ενώ για πολλά χρόνια, σύμφωνα με τα παραστατικά των τελωνείων, αποστάζονταν τουλάχιστον 18 εκατομμύρια κιλά σταφύλια. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαφίγκος «πρόκειται για μια διαδικασία που σχετίζεται με την παράδοση του τόπου η οποία δεν μπορεί να σταματήσει, ούτε να ξεχαστεί». «Αν σταματήσει αυτή η διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, θα ξεριζωθούν τα αμπέλια της επαρχίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαφίγκος για να συμπληρώσει πως με την απόσταξη του τσίπουρου στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η προστασία της τοπικής οικονομίας.

 

Σήμερα, στην περιοχή λειτουργούν τουλάχιστον 370 άμβυκες για την παραγωγή τσίπουρου. Σε αυτούς τους άμβυκες υπάρχει η δυνατότητα να γίνει απόσταξη τσίπουρου από όλους τους αμπελοκαλλιεργητές του νομού Λάρισας.

real.gr