Βεγγαλικά: «Πονοκέφαλο» για την Αστυνομία η παράνομη διακίνησή τους – Δεκάδες συλλήψεις

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην Αστυνομία η παράνομη διακίνηση πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, ενόψει της Ανάστασης.

Μάλιστα οι διακινητές των παράνομων βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων αποδεικνύονται πολυμήχανοι, καθώς αξιοποιούν στο έπακρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Tik Tok, για να προσεγγίσουν τους «πελάτες» τους, πολλοί εκ των οποίων είναι και ανήλικοι.

Όπως διαφημίζουν οι διακινητές των βεγγαλικών και των πυροτεχνημάτων, μπορούν να στείλουν το υλικό τους σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Δεχόμαστε καταγγελίες, μας έρχονται βιντεάκια, προσπαθούν να προσεγγίσουν κυρίως ανήλικους και να τους προμηθεύσουν με παράνομες φωτοβολίδες και βεγγαλικά, μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών και των social media. Γι αυτό και οι έρευνες της αστυνομίας το τελευταίο διάστημα κινούνται εκτός από τα καταστήματα και γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στην Ε.Ρ.Τ. η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ρόλος των social media
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα social media έχουν αλλάξει άρδην τον «χάρτη» του παράνομου εμποροίου βεγγαλικών.

«Η Ελληνική Αστυνομία εφιστά την προσοχή των γονέων να ελέγχουν ειδικά αυτό το διάστημα τα social media των παιδιών τους», επεσήμανε η κυρία Δημογλίδου.

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί συλλήψεις ατόμων που επιχείρησαν να πουλήσουν παράνομα βεγγαλικά και φωτοβολίδες.

Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, αστυνομικοί υποδύθηκαν τους υποψήφιους πελάτες, μέσω αγγελιών που εντόπισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε 43 συλλήψεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., στο διάστημα από 3 έως 13 Απριλίου, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί για την καταπολέμηση της διακίνησης-χρήσης παράνομων κροτίδων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «σκοπός των ελέγχων, εκτός από την τήρηση της νομοθεσίας, είναι η πρόληψη και η αποτροπή ατυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής, από την καύση πυροτεχνικών ειδών κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα».

Στο διάστημα από 3 έως 13 Απριλίου διενεργήθηκαν συνολικά 13.334 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 35 παραβάσεις και συνελήφθησαν 43 άτομα.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν 159.682 πυροτεχνικά είδη.

in.gr