Βελουτέ σούπα με μπρόκολο

Συστατικά

Για τη σούπα
κρεμμύδι
2 στικ σέλερι
πράσο
1 σκ. σκόρδο
900 γρ. μπρόκολο
50 γρ. κρασί λευκό
500 γρ. γάλα
700 γρ. νερό
1 κ.γ. εστραγκόν
αλάτι
πιπέρι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τα κρουτόν
100 γρ. βούτυρο
1 σκ. σκόρδο
150 γρ. ψωμί
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
μπούκοβο
λάιμ, σε φέτες
ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

General
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το σέλερι και το πράσο σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε.
Προσθέτουμε το μπρόκολο, το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως.
Βάζουμε το γάλα, το νερό, το εστραγκόν, αλάτι, πιπέρι, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρει βελουτέ υφή. Αν πήξει πολύ η σούπα μας προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχει την επιθυμητή σύσταση και υφή.
Για τα κρουτόν
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο σπασμένο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια και το βάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συνέχεια για 3-4 λεπτά μέχρι να αφυδατωθεί και γίνει τραγανό.
Σερβίρουμε τη σούπα με μπούκοβο, φέτες λάιμ, ελαιόλαδο και τα κρουτόν.
akispetretzikis.com