Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το Εργασιακό Νομοσχέδιο

Με τις 158 θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έναντι 142 «όχι» σύσσωμης της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και παίρνει τον δρόμο προς το Εθνικό Τυπογραφείο για να γίνει νόμος του Κράτους.

Η  ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα, την οποία προκάλεσε η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης καθώς περίπου τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και από το Κίνημα Αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώνοντας το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το κάνει για να αναδείξει την υποκρισία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καθώς όπως είπε στο νομοσχέδιο το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήριζε ως μητέρα των μαχών κατέληξε τελικά να υπερψηφίσει πάρα πολλά άρθρα του.

Συγκεκριμένα από τα 128 άρθρα του νομοσχεδίου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπερψήφισε τα 56 και δήλωσε «παρών» σε 17 ενώ στα υπόλοιπα καταψήφισε. Αντίστοιχα το Κίνημα Αλλαγής στήριξε συνολικά 74 διατάξεις.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπερψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, από τα συνολικά 128 άρθρα, σχεδόν τα 60 έλαβαν πάνω από 200 – 250 θετικές ψήφους. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε τόσο επί της αρχής όσο και επί του συνόλου των άρθρων ήταν το Κ.Κ.Ε.

Πρέπει , όμως να σημειωθεί ότι ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Κίνημα Αλλαγής έσπευσαν να διευκρινίσουν πως στήριξαν τις διατάξεις που σχετίζονται με την ενσωμάτωση διεθνών οδηγιών για την εργασιακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της βίας στους χώρους δουλειάς και καταψήφισαν τον «πυρήνα» των εργασιακών διατάξεων της κυβέρνησης. Οι συγκεκριμένες δύο συμβάσεις περιείχαν 54 άρθρα.

Πάντως, είναι ενδεικτικό πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αν και χαρακτήριζε το προωθούμενο νομοσχέδιο ως «ολετήρα» που πρέπει να αποσυρθεί, τελικά ζήτησε να μπουν σε ονομαστική ψηφοφορία συνολικά 54 άρθρα (από τα 128).

Από την πλευρά του ΜεΡΑ25 επισημάνθηκε ότι οι βουλευτές του Γιάνη Βαρουφάκη υπερψήφισαν 6 άρθρα ενώ η Ελληνική Λύση υποστήριξε πως ψήφισε θετικά σε 21.

real.gr