Βρυξέλλες: Το παρασκήνιο της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Οι συναντήσεις που οδήγησαν σε άρση του βέτο

Υπό τη σκιά των δυναμικών κινητοποιήσεων των αγροτών, που έχουν κατακλύσει τις Βρυξέλλες, διεξάχθηκε η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής. Την ώρα που τα αιτήματα των αγροτών αναδεικνύονται στον ανεπίσημο πρωταγωνιστή των συνομιλιών, οι 27 κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για τη ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθεια στη Ουκρανία.

Μεγάλη ικανοποίηση από τον Σαρλ Μισέλ και την Φον ντερ Λάιεν, καθώς κάμφθηκαν οι ενστάσεις του Βίκτορ Ορμπάν.

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται» έγραψε στην ψηφιακή πλατφόρμα ο Σαρλ Μισέλ.

Το παρασκήνιο

Υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και συναντήσεις, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην άρση του ουγγρικού βέτο.

Χθες στις δέκα και μισή το βράδυ, ο Σαρλ Μισέλ είχε καλέσει τον Μαρκ Ρούτε, τον Όλαφ Σολτς, όπως επίσης και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και τους έδειξε το προσχέδιο, το οποίο ήταν εκείνη τη στιγμή τροποποιημένο και συμφώνησαν.

Σήμερα το πρωί, συναντήθηκαν ο Σαρλ Μισέλ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Βίκτορ Ορμπάν, όπου έδειξαν στο Ούγγρο πρωθυπουργό το προσχέδιο – αφού είχε προηγηθεί το βράδυ συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν και της Τζόρτζια Μελόνι με τον Βίκτορ Ορμπαν, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

Μετά το αυτό το πρόγευμα εργασίας και αφού είδε ο Βίκτορ Όρμπαν το προσχέδιο, ο Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας αλλά και άλλους ηγέτες, μέχρι να καταλήξουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων.

Και εκεί, ο Σαρλ Μισέλ ρώτησε: «Έχει κάποιος αντίρρηση» και δεν αντέδρασε κανείς.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου» αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπανη Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια των 50 δις ευρώ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

«Σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αυτή ήταν η πρόταση που «ξεμπλόκαρε» την συμφωνία, καθώς ήταν κάτι το οποίο ζητούσε ο Όρμπαν, να γίνεται δηλαδή η αξιολόγηση ετησίως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του λένε ότι στα δύο χρόνια θα μπορούσε να έχει την δυνατότητα να ασκήσει βέτο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως πρόκειται για μια win-win λύση, για όλες τις πλευρές και πως πρόκειται για μία νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση της Ουκρανίας εντάσσεται σε μία συνολική αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στον οποίο υπάρχουν κονδύλια για το μεταναστευτικό και κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές, κάτι που ζητούσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Χαιρετίζει την απόφαση το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.