Ο Δ. Χαλαστάνης στον Antenna Star: «Όχι» στη στείρωση ζώων εργασίας (Ηχητικό)

Στον Antenna Star 103.5 και στην εκπομπή «Στις Έντεκα» του Γιάννη Μπίτα, που μεταδίδεται κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 11:00 έως τις 12:00 το πρωί, φιλοξενήθηκε το Μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Κυνόφιλων Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Χαλαστάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαφωνίες που έχει ο Όμιλος κατά του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς.

  • Στη συνέντευξη αναφέρθηκε αρχικά στην πρόθεση του Ομίλου να καταθέσει ένταση κατά των Άρθρων 5 και 6 του Νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την οριζόντια στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Για το Άρθρο 5 το Δ.Σ. εκφράζει την διαφωνία του με την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και κυρίως των ζώων εργασίας, όπως τα κυνηγητικά σκυλιά, τα σκυλιά-φύλακες, τα σκυλιά-διασώστες, καθώς επίσης και τα σκυλιά των σωμάτων ασφαλείας, συμφωνεί ωστόσο με την στείρωση των αδέσποτων.

Για το Άρθρο 6 ο Όμιλος τίθεται κατά της απαγόρευσης ερασιτεχνικής εκτροφής, δηλαδή στο να μην επιτρέπεται η εκτροφή καθαρόαιμων σκυλιών. Η ερασιτεχνική εκτροφή έχει οδηγήσει στην ανάδειξη των ελληνικών φυλών σκύλων. Από την στιγμή που υπάρχει ηλεκτρονική καταχώριση των ζώων συντροφιάς, ταυτοποιείται ο ιδιοκτήτης του σκυλιού και σε ενδεχόμενη γέννα, δηλώνεται από την ιδιοκτήτη ο αριθμός των κουταβιών και σε περίπτωση μεταβίβασης σε άλλον ιδιοκτήτη, καταχωρείται ο νέος ιδιοκτήτης στο σύστημα.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για την καταγραφή και σήμανση των αδέσποτων ζώων, λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και κυρίως εργασίας δηλώνουν τα ζώα τους στο Μητρώο Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης και στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος.

Έτσι, το κράτος γνωρίζει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κάθε ζώου μέσα από τις ηλεκτρονικές καταγραφές, αλλά και τον νέο ιδιοκτήτη του ζώου, εάν αλλάξει, επομένως δεν υπάρχει λόγος στείρωσης του ζώου, καθώς εάν αφεθεί ελεύθερο και βρεθεί ως αδέσποτο, ο πρώην ιδιοκτήτης του θα έχει κυρώσεις.

Ο Όμιλος θα προχωρήσει σε καταγραφή και κοινοποίηση των ενστάσεών του κατά του Νομοσχεδίου το προσεχές διάστημα.

Ακούστε όλη την συζήτηση με τον κ. Χαλαστάνη στο ηχητικό που ακολουθεί.