Χριστίνα Σταρακά για τα κόκκινα δάνεια: «Αδιέξοδο με Ν.Δ. ή διέξοδος με τις προτάσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ.;» (Video)

Χριστίνα Σταρακά για τα κόκκινα δάνεια: «Αδιέξοδο με Ν.Δ. ή διέξοδος με τις προτάσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το δίλημμα είναι απλό: Είτε το νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο για την κοινωνία που αποδεικνύεται Ελντοράντο για τα funds είτε διέξοδος με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το μόνο κόμμα που προστάτεψε τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά με το νόμο 3869/2010 για την προστασία της κύριας κατοικίας, που τον κατήργησαν διαδοχικά ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ.», υπογράμμισε στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια.

Στην ομιλία της η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέδειξε όλες τις ανησυχητικές διαστάσεις στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και τον «κόκκινο συναγερμό» των χιλιάδων πλειστηριασμών. Τόνισε ότι το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες, τα funds, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνά τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ και κάθε μήνα συνεχίζει να σπάει το προηγούμενο ρεκόρ.

Υποστήριξε πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για κούρεμα του χρέους, την ώρα που χιλιάδες λαϊκές κατοικίες έχουν βγει στο σφυρί, ενώ η εκτίμηση είναι ότι το 2024 «υπολογίζεται ότι θα αναρτηθούν περισσότεροι πλειστηριασμοί από το 2023 και το 2025 θα έχουν διενεργηθεί συνολικά 250.000 πλειστηριασμοί ακινήτων».

«Μόνο οι προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο», είπε η Χριστίνα Σταρακά, κάνοντας αναφορά σε μερικές από τις πιο εμβληματικές:

α. 120 δόσεις για τα χρέη σε εφορία-Ε.Φ.Κ.Α., με κούρεμα 30% στους συνεπείς.

β. Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας με επικαιροποίηση του ν.3869/2010.

γ. Γενναία μείωση προκαταβολής φόρου και για τους συνεπείς δανειολήπτες με επιδότηση της αύξησης επιτοκίου.

δ. Προστασία της αγροτικής περιουσίας από τους πλειστηριασμούς.

ε. Βιώσιμες λύσεις για τους εγγυητές δανείων, για τους 80.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τους 40.000 παλιννοστούντες.

 

Διαβάστε επίσης: Ο Ν. Φαρμάκης στο Dubai και στην 28η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή