Δημοσκόπηση – Ελλάδα: Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων κατανοεί τις ενέργειες του Πούτιν

Δημοσκόπηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, παρουσιάζει το Politico.

Iσχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλές μεγάλες χώρες της Ε.Ε., αν και οι Ευρωπαίοι δεν είναι πεπεισμένοι ότι αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που παρουσιάζει το Politico.

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να απαντήσουν στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η Euroskopia, μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών δημοσκοπήσεων, ρώτησε πολίτες στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία τι πιστεύουν για την επίθεση της Ρωσίας.

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει δεκτή ως μέλος της Ε.Ε.», το 39% των Ελλήνων απάντησε «Όχι» ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 21% θεωρεί ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και το 33% σε μερικά χρόνια.

Δημοσκόπηση Politico: Απαράδεκτη η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία για το 60% των Ελλήνων – Το 34% όμως την «κατανοεί»
Ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Euroskopia δείχνουν συμπάθεια για την Ουκρανία, το 17% και στις έξι χώρες είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη αλλά κατανοητή». Το 60% των Ελλήνων θεωρεί απαράδεκτη την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Όμως οι συμπεριφορές διαφέρουν σημαντικά ανά χώρα, με το περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να λένε ότι μπορούν να κατανοήσουν τις ενέργειες του Πούτιν, σε σύγκριση με μόλις 10% στην Ολλανδία.

Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 34% (το υψηλότερο ανάμεσα στις 6 χώρες) και ακολουθούν η Ιταλία με 19%, η Γαλλία 13%, η Γερμανία με 11%, η Ισπανία με 10% και η Ολλανδία με 9%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παράλληλα, οι ερωτηθέντες είναι ξεκάθαροι ότι ο πόλεμος αποτελεί κίνδυνο για τις χώρες τους, με το 57% από τις έξι χώρες να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η χώρα τους κινδυνεύει “πολύ” ή “κάπως”. Στην Ιταλία και την Ολλανδία το ποσοστό αυτό είναι 63% και 60% αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα το 13% απάντησε «πάρα πολύ» και το 40% «κάπως» ενώ ένα ποσοστό συνολικά 46% δεν ανησυχεί πολύ ή δεν ανησυχεί καθόλου.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ευρωπαϊκός στρατός
Τέλος, υπάρχει μεγάλη διαφωνία σχετικά με την ανάγκη η Ε.Ε. να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστηρίζει την ιδέα σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία.

Υπάρχει επίσης υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία σε ποσοστό 51%, ενώ η μεγαλύτερη “αντιπολίτευση” εντοπίζεται στη Γερμανία και την Ιταλία, με 36% και 35% αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα.

Politico