«Μονοπάτι επαναπροσέγγισης» ψάχνουν Μητσοτάκης – Ερντογάν στο Βίλνιους

Το «μονοπάτι επαναπροσέγγιση» των δύο χωρών θα αναζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει αύριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη συνάντηση μετά την επανεκλογή τους στις εκλογές που διεξήχθησαν σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, την Τετάρτη, μέσα σε μία διαφορετική ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η οποία έχει διαδεχθεί τους τελευταίους μήνες την μακρά περίοδο έντασης που πυροδότησε η τουρκική προκλητικότητα, εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στη νέα αυτή περίοδο και για τις δύο χώρες.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα “παράθυρο” ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με έμφαση στην προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που, όπως επισημαίνεται, μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με την γειτονική χώρα, με αυτή τη λογική θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην συνάντηση της Τετάρτης με τον κ. Ερντογάν και μέσα σε αυτό στο πλαίσιο, εκείνο που μένει να φανεί είναι αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ακόμη και την περίοδο που ο κ. Ερντογάν εξέπεμπε το μήνυμα ” Μητσοτάκης γιοκ”, σταθερή θέση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί, έστω και αν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

” Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο και καθίσταται σαφές σε κάθε ευκαιρία ότι μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και επιδιώκει την επίλυσή του στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και από κει και πέρα η συζήτηση αφορά την θετική ατζέντα, την οικονομική συνεργασία, την πολιτική προστασία.

Το στίγμα της ελληνικής προσέγγισης έδωσε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επαναλαμβάνοντας λίγες ημέρες πριν το Βίλνιους ότι για τις σχέσεις μας με την Τουρκία πυξίδα παραμένει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ότι είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω στη σχετική καταλλαγή της τελευταίας περιόδου και ότι προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και στην ανάπτυξη μίας θετικής ατζέντας μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ενόψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βίλνιους προερχόμενος από την Ρίγα της Λετονίας όπου θα πραγματοποιήσει σήμερα την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτή την χώρα κατά την τελευταία
εικοσαετία και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Λετονίας Κρισιανις Καρίνς και με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Στη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να συζητηθούν η οικονομική συνεργασία, καθώς θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο επίσκεψη στις χώρες της Βαλτικής του υφυπουργού Εξωτερικών Κ.Φραγκογιάννη, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό.

Απόστολος Χονδρόπουλος – dikaiologitika.gr

 

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Αναφορά Μίλτου Ζαμπάρα για το κλείσιμο της Attica Bank στο Αγρίνιο και των ΕΛ.ΤΑ. Παλαίρου