Προβληματισμός για την ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων – Τι λένε οι ειδικοί

Παραμένει κρίσιμη η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας. Αυτό που αποτύπωσαν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χθες με τα 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε και από τις ανησυχητικές διαπιστώσεις και τις «βαριές» εκτιμήσεις των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Έπειτα από ένα μικρό «διάλειμμα» με χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων που ανακοίνωνε τις προηγούμενες τρεις ημέρες ο ΕΟΔΥ (476 ανακοίνωσε για την περασμένη Δευτέρα, 342 την Κυριακή, 262 το περασμένο Σάββατο) και έπειτα από 14 ημέρες με αριθμό κρουσμάτων κάτω από 1.000, ο τετραψήφιος αριθμός των νέων διαγνώσεων εμφανίστηκε χθες και πάλι στην επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού.

Τα 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν χθες – επί συνόλου 32.000 τεστ- δίνουν το πραγματικό, απειλητικό στίγμα της επιδημίας. Κατά τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός των τεστ ήταν πολύ μικρός και συνεπώς δεν θεωρούνταν ότι υπήρχε αντιπροσωπευτική εικόνα για την πορεία του επιδημικου κύματος. Ο δε νέος αριθμός των νέων κρουσμάτων εφόσον ειδωθεί μέσα από το πρίσμα των επιδημιολόγων, δηλαδή ως “φωτογραφία” που ελήφθη στο προγενέστερο διάστημα των 12 με 14 ημερών που πιθανολογείται η μόλυνση, παραπέμπει στα μέσα Δεκεμβρίου όταν έγινε η επανεκκίνηση υπό όρους για το λιανεμπόριο. Οι ειδικοί θα χρειαστούν σίγουρα κι άλλα δεδομένα για να αξιολογήσουν την εύθραυστη κατάσταση. Υψηλός τριψήφιος ή τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες θα συσχετισθεί πάντως με την αυξημένη κινητικότητα στην αγορά αλλά και στα σπίτια που καταγράφηκε προ των Χριστουγέννων.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε εμπρός μας δύο ακόμη μήνες με κρύο καιρό που ευνοεί τον συγχρωτισμό και τον κορωνοϊό. Το μόνο βέβαιο είναι πως αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τις απολύτως αναγκαίες συναντήσεις και δραστηριότητες, τα νοσοκομεία θα γεμίσουν και πάλι» είπε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σχεδιάζοντας με σκούρο χρώμα το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον των δύο πρώτων μηνών του έτους. Χρώμα που δεν άλλαξε ούτε όταν στον..καμβά της επιδημίας προστέθηκε και ο εμβολιασμός, καθώς όπως είπε «ναι μεν το εμβόλιο θα βοηθήσει να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, ωστόσο η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί τόσο εύκολα. Το μήνυμα είναι πως δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ήδη τηρούμε, μέχρι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού» ανέφερε χαρακτηριστικά η ειδικός για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, και μέχρι να «χτιστεί» το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα.

Τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα άτομα με ενεργή λοίμωξη covid-19 είναι πλέον 8.500 στην επικράτεια έναντι 12.500 προ τριών εβδομάδων, με το 1/4 αυτών να βρίσκονται στην Αττική, και άλλα 1.600 στη Θεσσαλονίκη. Οι περιοχές της Δυτικής Αττικής, του Έβρου, της Κοζάνης, του Κιλκίς και της Πιερίας επισημάνθηκαν επίσης από την κυρία Παπαευγγέλου, ως περιοχές με υψηλό φορτίο το οποίο δεν υποχωρεί σε αντίθεση με τον ρυθμό μείωσης που καταγράφεται στην υπόλοιπη επικράτεια.

Άλλες οκτώ περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης, με τους αρμόδιους να είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τις εξής: Φλώρινα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, Ίλιον, Ζεφύρι, Αχαρνές, Κάλυμνος.

Αλλά και τα στοιχεία που παρέθεσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την χθεσινή, τελευταία ενημέρωση του έτους, ίσως φαίνονται θετικά σε σύγκριση με ό,τι έχει προηγηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο βάζουν αρνητικό πρόσημο στην επιδημιολογική κατάσταση έπειτα από σχεδόν δύο μήνες καραντίνας στη χώρα. Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες μείωση κατά 22% στους ασθενείς στις ΜΕΘ και κατά 50% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Πτωτική τάση καταγράφεται επίσης στις νέες διαγνώσεις κορωνοϊού κατά 10% στην Αττική και κατά 30% στη Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένο ότι στις ΜΕΘ βρίσκονταν χθες 458 διασωληνωμένοι (μέχρι τα μεσάνυχτα οι διασωληνωμενοι ήταν 420) και έγιναν άλλες 180 εισαγωγές ασθενών, γίνεται αμέσως αντιληπτή η ζωηρή κυκλοφορία του κορωνοϊού και η μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Στα νοσοκομεία χθες βράδυ οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.262, με τους 608 να βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση στις Μονάδες. Για πρώτη φορά οι ασθενείς στις απλές κλινικές Covid-19 στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας υποχώρησαν κάτω από τους 1.000, στους 963 για την ακρίβεια. Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 593 ασθενείς σε όλες τις κλινικές, απλές και Μονάδες. Άλλοι 315 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας.

Την επιμονή της επιδημίας αποτυπώνουν οι δείκτες αναπαραγωγής της νόσου, Rt, που στην Αττική είναι 0,8 και στη Θεσσαλονίκη 0,6. Αυτό σημαίνει πως 100 θετικοί στον κορωνοϊό άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους 80 στο λεκανοπέδιο – και σε άλλους 60 στη Θεσσαλονίκη.

«Ο ρυθμός μείωσης της νοσηρότητας είναι επώδυνα βραδύς, σε αντίθεση με τον ταχύ ρυθμό μετάδοσης της λοίμωξης και επιβάρυνσης του συστήματος υγείας» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, με τον κ. Μαγιορκίνη να επισημαίνει πως αυτό πρέπει να το θυμόμαστε ιδίως αυτές τις ημέρες, καθώς ο γιορτινός πειρασμός της κοινωνικής χαλάρωσης στη συμπεριφορά μας μπορεί να οδηγήσει σε γιορτινές συναντήσεις υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Και οι δύο ειδικοί υπενθύμισαν την ανάγκη τήρησης των μέτρων, της δημιουργίας «κοινωνικής φούσκας» με λίγα και σταθερά άτομα, και την προστασία των ευάλωτων και ευπαθών ατόμων στις οικογένειες.

protothema.gr